46

Акустичен екран пази от шума, но по магистралите. А в градовете кога?

Дали един зелен пояс може да бъде спасение от шума от автомобилите по прашните пътища в градовете - питат граждани. Зеленината изолира шума, но има малък ефект в случая, отговарят ландшафтни архитекти. И препоръчват друго решение на проблема, а именно - акустичните екрани.

Какво представляват те? Шумът от трафика създава доста главоболия на обитателите на модерните градове. Факт е, че нивото на шума в селища, разположени в близост до магистралите, често превишава максимално допустимите 30dB - при това няколко пъти.

Къде е решението на проблема? 

Специалистите препоръчват на магистралите да се инсталират специални конструкции, наричат ги шумови екрани. Една от възможностите е да заложите на звукопоглъщащите екрани - те поемат цялата звукова сила върху себе си. За целта в тези огради обикновено се осигуряват специални перфорации. Корпусът на този тип конструкция най-често е изработен от метални профили.

Височината на подобен шумов щит обикновено е около 8 метра. Много често при монтирането на огради от този тип по магистралите се използват прозрачни материали. Пътищата могат да бъдат оградени с напълно прозрачни екрани и структури с полупрозрачни вложки. В допълнение към поликарбоната, плексиглас също често се използва за сглобяване на такива огради. В този случай вложките са напълно прозрачни и оцветени.

Всичко това позволява да се повиши нивото на пътна безопасност.

Другият вариант са комбинираните екрани. Те съчетават голям брой панели, които са изработени от различни материали. Това едновременно отразява част от звука и може да абсорбира друг. Такова шумозащитно покритие се използва не само за защита от шума, но и като противопожарни конструкции. Екраните от този тип обикновено се разработват за специфични обекти с различен брой отразяващи и звукопоглъщащи блокове.

Големият недостатък на тези структури е, че когато не се използват прозрачни материали, те могат сериозно да намалят видимостта на шофьорите и дори да им създадат неприятното усещане за ограничено пространство и повишена опасност. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?