Следвайте ни

Нови тенденции превземат ландшафтната архитектура

viber icon

Началото на всяко десетилетие е начало на нов стил. Бърз поглед в историята показва, че всяко десетилетие има свой собствен облик, с 2020 няма да е по-различно. През 2000-те години наблюдаваме екологично - съобразни течения, които бяха водещи през последните 20 години. Бяхме свидетели на увеличаване на търсенето на органични продукти и материали, по-разумното използване, по-малкото разхищение. Нарастващата урбанизация, застрояването, замърсеният въздух са също фактор хората да търсят все повече своето зелено пространство. Има хиляди идеи за озеленяване, но нека погледнем най-новите течения в ландшафтната архитектура.

Естествено разпространени видове

Все повече се налага използването на естествено разпространени видове, които гарантират по-високи процент успеваемост, по-ниски разходи за поддържане и, разбира се, по-естествен облик на зелените площи. Течението е въведено от Пит Одоулф - нидерландец, който озеленява едни от най-знаковите обекти на 21. век - High line в Ню Йорк, Мемориалния парк в Чикаго и хиляди частни къщи. Множество разсадници из цял свят се връщат към растения с по-дребни цветове, сухо- или влагоустойчиви видове, които ще придадат онзи прериен или полски естествен вид на зелените площи. Партерните цветни площи - правилни фигури, поддържани почти ежедневно, изградени от бегонии, теменужки, парички и различни едно- и двугодишни цветя остават в обектите на градинско-парковото изкуство.

Озеленяване с ниско (екстензивно) поддържане

Доста свързано с предишното течение, озеленяването с ниско поддържане набира популярност. Забързаното ежедневие, липсата на вода в някои части на света (в Калифорния дори боядисват тревните си площи, защото нямат вода, за да ги поддържат сочно зелени през цялата година), по-ниските разходи са причините за това. Разбира се, винаги ще има определено количество работа по поддържането на зелените площи, но идеята е по-малко косене, по-сухоустойчиви видове, цветни групи, които се самодопълват и контролират, растения, които са устойчиви към масовите болести и вредители и нямат нужда от честа употреба на препарати.

Вертикално озеленяване

То намира приложение в градска среда, в малки градини, в интериора, общо взето навсякъде, където има вертикална стена. Дори в тъмните части на сградите има място за него, за целта се инсталират осветителни тела с UV лъчи, които компенсират недостига на слънчевите такива. В Мексико започва вертикално озеленяване на пилоните на пътните възли с цел намаляване на праховите частици и пречистване на въздуха.Много удачен вариант за централни градски части, където възможностите за зелени площи са силно ограничени.

Покривно озеленяване

Петата фасада на сградата - покривът - е от голямо значение, особено в град като Пловдив, където има множество изгледни площадки и покривите могат да бъдат наблюдавани. Напоследък се наблюдава и тенденция за озеленяване на покривите на спирки на градския транспорт. Такава съвсем скоро бе направена в Стара Загора, използвани бяха сукулентни растения, които не се нуждаят от много вода и са естествено разпространени по скалисти и припечни месторастения. Положителните страни са много: намалява прегряването на сградите, поглъщат голямо количество вода, което при поройни дъждове е от особена важност, помагат за намиране на храна на множество птички и насекоми.

Интериорно озеленяване

Нараства интересът към озеленяването в дома и офиса, все повече хора се интересуват от растенията, които могат да отглеждат у дома. Популярни са устойчивите видове, които не изискват специални условия. Към тях спадат различните видове - папрати, листнодекоративни,замиокулкас, хлорофитум, фикус, видове сукулентни растения - кактуси, ешеверия. Голям интерес предизвикват и въздушните растения от сем. Бромелиеви - растения без коренова система, които може да аранжирате по най-различни начини.

Особена важност имат съдовете, които използваме - те трябва да са в една гама, от еднакви или сходни материали, препоръчват се естествените материали.

Външна кухня или огнище

Усвояване на дворно пространство чрез организиране на стаи на открито - кухня, огнище, дори места за сядане с големи възглавници, е част от нарастващото желание за повече зелено.

Натурален басейн

Басейн, в който не се използва хлор, водата не е кристално бистра, но е в пълен синхрон с природата. Използват се много качествени филтри, които да пречистват водата, както и естествените филтриращи функции на растенията. Проектират се малки каскади, които да обогатяват водата с кислород.

Дъждовна вода

Климатични промени, проливни дъждове и бури са част от проблемите, с които трябва да се справим през новото десетилетие. Все по-често се изграждат различни системи, с които дъждовната вода се събира и се използва за поливане за зелени площи или миене на улици. Канавките се изграждат така, че да улавят проливните дъждове и те да не правят проблеми на околната инфраструктура.

 

Ландшафтен архитект Невена Пачеджиева е учител по парково строителство в Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия, град Пловдив. Работила е в градински центрове, декоративни разсадници и като ръководител на около 20 души, поддържащи зелената система на град Асеновград. В момента, заедно с екип от специалисти, пише Наръчник за оформянето на короните на градските декоративни дървета и храсти. Член на Съюза на ландшафтните архитекти, зам.-председател на Научно-техническо дружество по озеленяване, зам.-председател на Обществен експертен съвет към Община Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

polkmjn

polkmjn

14.02.2020 | 06:48

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. ([email protected]) Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добър здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл ([email protected])

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?