Следвайте ни

Ако имате проблем със сърцето, ще разберете ли?

viber icon

Не всички болести на сърцето имат силно изявени симптоми и не винаги болният се срива на земята със силни болки в гърдите като по филмите. Някои болки, свързани със сърцето, дори не са локализирани в гръдната област. Не винаги е напълно ясно какво се случва.

Най-добрият съвет: Ако не знаете откъде идва един симптом и той е нов за вас, прегледайте се! Лекарят ще измери с апарат кръвното ви налягане, ще ви направи кардиограма и ще прецени дали да използва холтер за кръвно налягане. В медицинския кабинет ще има кардиологична апаратура, с която да се установи правилната диагноза. Лекарят може да направи кардиограма и след това да използва холтер за кръвно налягане. Прегледът е още по-важен, ако сте над 60-годишна възраст, ако сте с наднормено тегло, с високо кръвно налягане или висок холестерол – колкото повече рискови фактори има, толкова повече можете да се притеснявате, че симптомите са свързани именно със сърцето.

Внимавайте за тези симптоми:

1.     Дисконфорт в гръдната област

Най-често срещаният знак за опасност е дискомфорт в гръдната област. Може да изпитате болка, тежест или напрежение там, в случай че имате блокирана артерия или получавате инфаркт. Неприятното чувство, което е различно при всеки човек, трае не само няколко минути и се случва както когато си почивате, така и когато сте физически активни.

Ако е кратка болка или боли само едно място и неприятното усещане се засилва, когато го натиснете – най-вероятно не е сърцето. Все пак трябва да се прегледате.

Важно! Може да имате проблеми със сърцето и дори да получите инфаркт без болка и дисконфорт в гърдите. Жените често имат такива симптоми.

2.     Гадене, стомашно разстройство, киселини или болка в стомаха

Някои хора имат точно тези симптоми по време на инфарк и дори могат да повърнат. По-често жените имат такива симптоми.

Разбира се, може да имате разстроен стомах по много причини.  Но имате тези симптоми и сте в рискова група за проблеми със сърцето – прегледайте се!

3.     Болка, която стига до ръката

Друг класически симптом за инфаркт е болка, която се разпространява в лявата страна на тялото. Почти винаги започва от гръдната област и се разпространява към ръката.

4.     Чувствате се замаяни

Доста неща могат да ви накарат да загубите баланс или да се почувствате замаяни за момент. Може да не сте пили достатъчно течности или да сте с разен стомах, а може и да сте се изправили прекалено бързо. Но ако сте замаяни изведнъж и имате недостатъчно въздух и/или болка в гърдите – обадете се на доктор. Вероятно кръвното ви е паднало, защото сърцето не функционира както трябва.

5.     Болки в гърлото или челюстта

Сама по себе си болката в гърлото или челюстта не е свързана със сърцето. Но ако имате болка в цетъра на гръдната област и тя се разпространява нагоре, може да е знак за инфаркт.

6.     Изтощавате се лесно

Ако изведнъж се чувствате много изморени след като сте направили нещо, което не ви е изморявало преди, запазете час при личния си лекар. Тези важни промени са много по-ярък симптом отколкото всяка малка болка, която може да изпитвате. Крайно изтощение или необяснима слабост, понякога с дни наред, може да е симптом за заболяване на сърцето, особено при жените.

7.     Хъркане

Нормално е да хъркате леко докато дремете. Но необичайно силно хъркане, което звучи като задушаване или опит да се поеме дълбоко въздух моеже да е знак за сънна апнея. Това е състоянието, в което спирате да дишате по няколко пъти на нощ докато спите. То предизвиква допълнителен стрес за сърцето. Състоянието се лекува със специална машина с кислород, след лекарски преглед.

8.     Студена пот

Студеното потене без никаква причина може да е признак за инфаркт, особено ако е съчетано с някои от другите симптоми.

9.     Кашлица, която не спира

Следете за този симптом, ако попадате в някоя от рисковите групи. Ако имате кашлица, която изхвърля бял или розов секрет, може да е знак за сърдечна недостатъчност. Това се случва, тъй като сърцето не може да смогне с изискванията на тялото, карайки кръвта да се връща в дробовете.

10.                       Краката, стъпалата и глезените са подути

Ако краката, стъпалата и глезените ви са подути, това може да е знак, че сърцето не изпомпва достатъчно ефективно кръвта. Когато то не работи достатъчно бързо, кръвта се надига във вените и причинява подуване. Сърдечната недостатъчност може да затрудни бъбреците да премахват излишната вода и натрий от тялото, което също води до подуване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?