44

80 блока в надпревара за безплатното саниране в Пловдив

Най-малък интерес към програмата има в район "Северен", където в администрацията са входирани едва 3 проекта

Кандидатстването за безплатно саниране на многофамилни жилищни сгради е към своя финал. До края на май администрациите в шестте пловдивски района трябва да обработят документите и да подадат конкретни проектни предложения за оценка. На този етап сметката показва, че готовност с документацията имат 80 блока под тепетата.  

Интересът към програмата е силен, твърдят от местните администрации, поне що се отнася до първия етап от програмата. Повечето общини официално приемаха заявления от сдруженията на собствениците до 10 май, като тогава изтича срокът за т.нар. първи етап от санирането, в който разходите за него се покриват 100%. Втори етап, при който може да се кандидатства за до 80% от разходите, започва по-късно тази година. 

Каква е ситуацията в Пловдив? 

Само 10 блока са подали документи към 31 май т.г. в ЖР „Тракия“, като 5 от тях събират по 126-127 точки, които са близо до максимума ​- от 140 точки. „Да събереш 140 точки е идеалният случай и малко жилищни сгради могат да постигнат този резултат. Първо сградата трябва да е голяма и по нея да не е правена частична изолация, което е трудно постижимо в големите градове, като Пловдив“, обясни пред „Марица“ инж. Хакъ Сакъбов от администрацията на район „Тракия“. 

В „Източен“ 18 блока ще участват в акцията по санирането, като от тях само 4 са събрали по 126 точки, един е със 130 точки. В „Централен“ между 18 и 20 блока чакат да се класират за безплатното саниране, твърди г-н Сухоруков от администрацията на района. „Има интерес към процеса ​- определено. В момента все още обработваме документите. Променяме цените, понеже в много от случаите количествено-стойностните сметки на фирмите са завишени с цел блокът да постигне повече точки в класирането“, допълни пловдивчанинът. 

В „Южен“ са постъпили документи от 19 сгради, като администрацията работи по обработката на документите, а в "Северен“ са постъпили само 2-3 предложения от Сдруженията на собствениците. В „Западен“ блоковете са 10 на брой, потвърди кметът на района Димитър Колев.   

Най-новото е, че промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет. В проекта за изменение и допълнение на  Постановлението е заложено по програмата да не бъдат поемани нови финансови ангажименти и да не се сключват договори за обществени поръчки с нови външни изпълнители, избрани по Закона за обществените поръчки. Предвижда се още да има краен срок, в който ще могат да бъдат сключвани анекси към договорите за целево финансиране. Изключение ще се прави за сградите без сключен договор с изпълнители, но с потвърден финансов ресурс от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За тях обаче се предвижда срок за неговото сключване. Подписаните вече контракти с изпълнители, по които не са извършени дейностите, няма да бъдат засегнати от промените и ще се изпълняват съгласно условията на НПЕЕМЖС.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Рангел Лелин – Баш Майстора

Рангел Лелин – Баш Майстора

31.05.2023 | 15:25

Бравос! Само така. Хайде, оправете документацията на блоковете и ми се обадете да ги почвам. Сега да ви разправям, реших аз, преди една седмица, да пратя Веска Шантавата( шъ мъ извинявате ама, на жената казвам така) при доктор Енчев да я санира. Рекох и шъ му кажеш да тъ напрай като, Менирлин Монрото. Руса, с червени джуки, с големи цици, и с бенка на бузата. В противен случай, шъ му сложа шапката и хич няма да съ циримунъ. Вчера се върна и какво да видя? Беше я поразкрасил в суратя. Големи силиконови цици и сложил. Бенка на лявата буза и удурдисал. А аз, разочарован останах. Канализацията си беше паk същата. Пу, да му се нивиди... Та от мен да знайте де. Тея пластични операции са досущ, както правя санирането на пловдивските жилища. Фасадата я освежавам и променям до неузнаваемост но, пустата му и канализация си е все същата. Кел файда че, си е санирала суратя.

Отговори
4 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?