Следвайте ни

7000 творби на индийски художници украсиха терминал

viber icon

Луксозното чудо в Мумбай, оценено на 2 млрд. долара, посреща 40 милиона пътници от цял свят с цветовете на пауна.

 

Мегаломанските проекти, като ултра модерният терминал в Мумбай, са част от пъзела на съвременното общество. Ала светът вече си дава сметка за едно -разрастването на индустриалната цивилизация неумолимо увеличава риска от нови заболявания.  Инфекциозните болести винаги са били част от човешкия опит, но днес коронавирусът ни накара да си зададем въпроса: как ще се развие в бъдеще архитектурата? Дали тя ще продължи да залага на лукса? Или ще търси все повече устойчивите решения. 

Въпреки икономическите трудности, с които се справя, Индия представи официално своя нов летищен терминал. Той е оценен на внушителните 2 млрд. долара, а архитектурният проект е на Ѕkіdmоrе, Оwіngѕ & Меrrіll (SOM).

Амбициозният проект е част от плана на управляващите да модернизират застарялата инфраструктура в страната, която вече блокира икономическия растеж. Терминалът е истинско произведение на изкуството със своите над 7000 различни творби на индийски творци.

Новият терминал напълно отговаря на духа на Мумбай - чрез своя дизайн, който е едновременно енергичен и отличително индийски. Той е създаден, за да подсигурява нарастващия вътрешен и международен въздушен трафик на страната - терминалът се простира на площ от 40 хектара и ще обслужва 40 млн. пътници годишно.

Chhatrapati Shivaji International Airport Terminal 2 бързо се превърна в една от емблематичните форми за града. Вдъхновен от формата на традиционните индийски павилиони, новият четириетажен терминал осигурява отлична организация. Редица интериорни детайли са проектирани в сътрудничество с местна модна къща и са базирани на традиционни модели. Фасадата е изградена от стъклена стена с дължина 900 м и решетъчна рамка. Съзвездието от цветове напомня за пауна, който е националната птица на Индия, както и символ на летището.

Залата за чекиране се намира на най-горното четвърто ниво, директно под перфорирания бетонен покрив. Навесът се поддържа от 30 изтъняващи колони със същата надупчена шарка, като отворите са запълнени с цветно стъкло, което пропуска слънчева светлина във вътрешните пространства. Осветителните тела наподобяват лотоса - национално цвете на Индия, и дават специфично усещане на пространствата. В допълнение няколкостотин метра стени са отредени за произведения на изкуството.

Проектът на SOM бе отличен от Aмepикaнcкия инcтитyт нa apxитeктитe за 2020 година. „Гениална и изобретателна поредица от решения, елегантно следвани навсякъде", заявяват от журито.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?