71

7 съвета как да поддържаме красив двор с малко усилия

Краят на ноември може да бъде предвестник на зимата, но и да ни изненада с циганско лято. Ако месецът е топъл, освен че е добре да подготвим градината за предстоящия студ, може да помислим и за оформянето й.

Прекарайте уикенда си в почивка, без да се потите с градински инструменти, благодарение на тези лесни за изпълнение съвети за озеленяване. Дворът на вашата къща има нужда от свежи идеи за ландшафтен дизайн? Работете умно, а не трудно и го обновете с озеленяване, което не изисква много поддръжка - това е съветът на ландшафтните архитекти. Красивият ландшафтен дизайн не трябва да бъде синоним на часове мъчителна грижа и поддръжка на зелената морава. Ето как да го постигнете. 

Коя градина изисква най-малко поддръжка 

Важно е градината ви да включва само елементи, за които да се грижите лесно и да използвате малко вода. Започнете, като помислите за моравата си: Ще изберете ли чакъл или мулч вместо подобна на килим трева? Трябва ли да добавите твърди елементи, като тези идеи за подпорни стени, които не изискват допълнително рязане или подрязване - това са все въпроси, с които е добре да се справите още в началото.

Експерти казват, че най-важната задача за поддръжката на двора е плевенето, т.е. градина с лесна поддръжка би била тази, която елиминира плевелите във възможно най-голяма степен. За да направите това, просто засадете много цветя в градинските лехи, така че плевелите да нямат място за растеж. Лехите трябва да са пълни с растения с малко мулч между тях - а есента и пролетта са най-подходящото време, за да засадите тревните семена.

Мислете за вашия двор като за амфитеатър 

„Създайте „купчина“ от растения, които са високи отзад, след това средни, с ниски растения отпред“, съветват ландшафтни архитекти. Обърнете внимание на текстурите и цветовете, тъй като правилният баланс на тези два елемента ще добавят визуален интерес към ландшафтния дизайн. Опростеността е една от най-добрите стратегии, тъй като не се използва достатъчно, но може да бъде изключително ефективна. За изтънчен външен вид, който изисква минимални усилия, се  препоръчва създаването на масиви от съкратени, допълващи се насаждения. Например - наслояването на чемшир с декоративни треви ще предложи вечнозелени растения и структура, докато има причудливост и движение от тревите. 

Почвопокривните растения са прекрасни и сравнително не изискват поддръжка.  

 

Засадете почвопокривни растения 

Изхвърлете косачката си за трева и изберете почвопокривни растения. Тревните площи обикновено изискват най-голяма поддръжка, защото се нуждаят от постоянно поливане, торене, плевене и редовно косене. Да, почвената покривка е наистина красива, но тези растения също помагат за предотвратяване на плевели и ерозия, като покриват всички оголени петна в почвата. Веднъж засадено, почвеното покритие се разпространява, за да създаде килим от растителност, и запълва празнините, което означава по-малко работа за вас в дългосрочен план. Някои примери за страхотно земно покритие включват:

- Пълзящ флокс (Phlox stolonifera): това слънцелюбиво растение произвежда цветни пролетни цветя, които варират от бяло до ярколилаво и розово. Ще се връща година след година.

- Златна звезда (Chrysogonum virginianum): това растение пуска жълти цветя от пролетта до края на лятото и може да остане вечнозелено в райони с мека зима. Работи добре в сенчести дворове.

- Пълзяща мащерка (Thymus praecox): ​тя расте добре в много различни климатични условия и произвежда ароматни цъфтежи в началото на лятото. Освен това е устойчива на суша.


Поставете вашите саксии в един ред: това е идеалноно решение, ако искате да смените растенията в преходен заден двор

Създайте лесни за поддръжка цветни лехи 

Опаковайте вашите лехи с растения възможно най-плътно, за да избягате от плевенето, докато се наслаждавате на красиви цветя. Това ще намали честотата както на плевенето, но и на мулчирането. Друг начин да поддържате градината си е да засадите многогодишни цветя и растения. Тези растения ще издържат повече от две години, въпреки че техният живот може да бъде много по-дълъг от това. При трайните насаждения трябва да ги засадите само веднъж (това само по себе си е по-малко работа) и те се връщат година след година. Популярните многогодишни растения включват маргаритки, хоста и хибискус. 

Наслаждавайте се на евъргрийни през цялата година

Много вечнозелени дървета и храсти са изключително толерантни към различни метеорологични условия и условия на отглеждане. Не само че тяхната издръжливост е похвална, но те няма да изискват часове събиране на опадалите листа през есента, както това се случва при широколистните дървета като дъбове и кленове.

Инвестирайте в градина с контейнери

Местните растения придават на двора усещане за място и изискват по-малко вода за зареждане

Контейнерните градини могат да бъдат идеални за дворове с ограничено пространство, но също така могат да бъдат интелигентни опции за тези, които се опитват да създадат по-малко работа за себе си. 

Използването на саксии ви позволява да добавите цвят и живот към пространството, но не изисква изграждане на градински лехи или разкопаване на парцели с почва. Това също означава, че можете да включите растенията в своя вътрешен двор или чакъл вместо тревна площ, изискваща вода. 

Няма вода, няма проблем: използвайте хeriscape с кактуси и камъни 

Xeriscaping е практика в ландшафтния дизайн, която има за цел да създаде пространства, които ограничават или елиминират напълно необходимостта от напояване. Растенията, които са устойчиви на суша, винаги са добър избор при ксериск​ейпинг. Имайте предвид, че ако правите ксерискейп, трябва да се съобразите с естествените водни ресурси и да включите проекти за твърдо озеленяване, които могат да насърчат движението на вода към определени зони на двора.

Помислете дали да не използвате чакъл вместо трева, особено ако сте в югозападен регион, предразположен към суша. Добавете няколко цветни лехи или храсти, които не изискват поддръжка за допълнителна зеленина, за да оживите пространството в задния двор на къщата си с цвят и растителност. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?