Следвайте ни

67 000 деца имат болестно затлъстяване.

viber icon

Два милиона  българи  са с наднормено тегло,  67 000 деца имат болестно затлъстяване. Тези тревожни данни бяха изнесени от неправителствени организации в Световния ден  борбата със затлъстяването- 11 октомври. В сравнение с останалите държави в Европейския съюз нашата страна е  на шесто място по затлъстяване и свръхтегло при децата. Данните показват, че тази година всеки трети първокласник е страдал от наднормено тегло. Според данните  на Световната здравна организация между 30 и 80% от пълнолетните жители на европейските държави страдат от различна степен на затлъстяване.14 милиона деца имат наднормено тегло, 3 милиона от тези деца имат болестно затлъстяване.

Затлъстяването и свръхтеглото водят до редица допълнителни и потенциално смъртоносни заболявания. Излишните килограми са сред основните причини за увеличаване на заболеваемостта от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт. В 90% от случаите то е свързано с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност.

Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?