Следвайте ни

67 000 деца имат болестно затлъстяване.

viber icon

Два милиона  българи  са с наднормено тегло,  67 000 деца имат болестно затлъстяване. Тези тревожни данни бяха изнесени от неправителствени организации в Световния ден  борбата със затлъстяването- 11 октомври. В сравнение с останалите държави в Европейския съюз нашата страна е  на шесто място по затлъстяване и свръхтегло при децата. Данните показват, че тази година всеки трети първокласник е страдал от наднормено тегло. Според данните  на Световната здравна организация между 30 и 80% от пълнолетните жители на европейските държави страдат от различна степен на затлъстяване.14 милиона деца имат наднормено тегло, 3 милиона от тези деца имат болестно затлъстяване.

Затлъстяването и свръхтеглото водят до редица допълнителни и потенциално смъртоносни заболявания. Излишните килограми са сред основните причини за увеличаване на заболеваемостта от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт. В 90% от случаите то е свързано с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност.

Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?