44

65 хиляди сгради се нуждаят от саниране, планирани са само 4000

65 000 сгради у нас се нуждаят от обновяване, а по сегашните програми ще бъдат санирани само около 4000 за периода до 2026 г. При поставената цел да достигнем климатична неутралност до 2050 г., това е твърде бавно темпо, коментира Ася Добруджалиева, мениджър в “Хабитат България”. Неправителствената организация инициира форум, на който бе дадена актуална информация за конкретните стъпки на България в енергийния преход. Обновяването на сградния фонд у нас става на вълни, а е необходима  дългосрочна политика в това отношение, категорични са експертите.  

За разлика от първия етап, при който имаше 100 процента финансиране от държавата, на втория процентите паднаха до 80 на сто и това рязко намали интереса към програмата.  

Големият въпрос е какво ще бъде съфинансирането на следващите етапи, твърди Ася Добруджалиева. В момента по Програма “Развитие на регионите” в процедурите по приоритетна ос за интегрирането в градско развитие има възможност за финансиране на обновяване на жилищни сгради, но в насоките е записано, че грантовото финансиране може да достигне 95 процента. По този начин не се изпращат системни и логични сигнали към обществото, че политиката за участие на домакинствата е неотменима. В тази връзка експертът изтъкна необходимостта от ясна политика по отношение на самоучастието на гражданите.

Припомняме, че 32 многофамилни жилищни сгради в​ община Пловдив са одобрени за саниране със средства по процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз. В мерките за повишаване на енергийната ефективност на тези блокове ще бъдат вложени 62 020 587 лева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?