Следвайте ни

5000 лева глоба за незаконен етаж на Таха Рахман

Кой носи голямата отговорност за незаконните строежи, питат от бранша и искат промени в ЗУТ

viber icon

5000 лева трябва да плати предприемачът Таха Рахман за незаконния етаж, изникнал върху новата му кооперация на ул. „Поп Златан“ в „Кършияка“. Надстройката е незаконна и на строителя е съставен констативен акт, обясни за „Марица“ Нела Молова, главен  специалист "Контрол по строителство" в район „Северен“.

Строителят е длъжен да я премахне. Вместо това обаче Рахман е пуснал жалба и така опитва да контрира решението на общинската администрация в Районен съд-Пловдив.

Сигналът за нарушението дойде от читатели на в. „Марица“: „Цял нов етаж изникна на нова кооперация на ул. "Поп Златан" №17 в „Кършияка" пред очите ни, без нито една институция да реагира. Когато представяха инвестиционното намерение и проекта, сградата бе по-ниска“, алармират хората, които живеят в съседство. Въпросният строеж се проточил с години точно под прозорците им. През това време хората забелязали как майсторите вдигат надстройка с греди и леки тухли.

Случаят бе описан в публикация на „Марица“ от 20 май т.г.: „Терасагейт и в Пловдив: Инвеститори помпат строежите със "златни квадрати" по ръба на закона“. След нея Дирекцията по строителен контрол реагира светкавично и започна проверка на проблемните строежи под тепетата. Случаят обаче попада в правомощията на общинската администрация. От район „Северен“ налагат глоба на инвеститора „Тарамекс“ в размер на 5000 лева, издадена е заповед за спиране на незаконното строителство. На този етап Рахман е длъжен да премахне въпросната постройка, която е описана като „Навесна конструкция върху открита покрив-тераса и приобщаване към апартамент №32“, собственост на „Тарамекс“ от Пазарджик“.

Глоба от 1000 до 5000 лева си е направо символична,

коментират в строителния бранш. Таванът на санкциите за строители и надзорници често достига 6-цифрени суми, допълват експерти. Например през 2019 г. строителят „Джи Пи Груп” отнесе глоба от 280 000 лева  Поводът беше, че обновеното трамвайно трасе по столичната ул. „Граф Игнатиев” даде дефекти няколко месеца след като официално бе пуснато в експлоатация. За некачествено свършена работа по част от ремонта на ул. „Граф Игнатиев” общината му наложи друга глоба от 109 000 лева - основно за неравни павета, недобре направени фуги и криви растери, които обаче няма да бъдат поправяни. „Джи Пи Груп” беше санкционирана и с 57 000 лева за повредени дървета при ремонта на ул. „Солунска” в столицата. Близо половин милион лева глоба отнесе и фирма „Трейс груп холд”. Тя е за лошо качество и забавени срокове на  обекти в "Младост". За тях през 2018 година фирмата е глобена с над 450 000 лева.

Трябва радикална промяна в законодателството

„Проблемът е законодателен и моментът е подходящ да се действа в тази посока. Още през 2013 година ​- т.е. преди 7 години ​- подготвихме един пакет от предложения за промяна на закона, дори сме ги внесли в парламента. Откакто е приет ЗУТ, в него са правени над 100 поправки. Очевидно е, че Законът отдавна не съответства на ситуацията“, обясни за „Марица“ Валентин Николов, изпълнителен директор на КСБ. От Камарата на строителите в България искат съвършено ново законодателство, което да съответства на времето, в което живеем.

Лайтмотивът на промените е да се засили мястото и ролята на проектанта (архитекта) в строителния процес. Основната теза е законът да се раздели на две ​- да има ЗУТ, но и строителен закон. Логиката е, че от едната страна е административноправната страна на процеса, а от другата ​- градоустройствените проблеми, проектиране, реализацията на проектите и самото строителство. Промените изискват и по-голяма отговорност от архитекта.  

„В развитите държави архитектът проектира, но и носи голямата отговорност в един строеж. А при нас той има авторски права, но последиците от всички проблеми в строежа, каквито и да са те, рефлектират върху строителя и надзорните фирми - те отнасят големите санкции“, допълни Николов. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?