Следвайте ни

30% от българчетата са с наднормено тегло

„Около 30% от децата у нас са с наднормено тегло, а между 12 и 15% от тях са със затлъстяване”. Това стана ясно по време на конференция „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“, която се провежда в София. Според националния консултант по хранене и диететика проф. Веселка Дулева, ако се сравнят данните между 1998 и 2008 година, относителният дял на децата със затлъстяване се е увеличил два пъти, но след 2008 година този висок ръст се задържа. За някои възрастови групи се наблюдава и обратната тенденция - децата със затлъстяване намаляват.

Според обявените на конференцията данни, в България е налице трайна тенденция на задържане и намаляване нивото на затлъстяване при 7-годишни момичета. Препоръките на европейско ниво са тези стойности да се задържат до 2020 г., а където може, дори и да се намаляват.

Директорът на “Обществено здраве, странознание и управление на кризи” към Главна дирекция здравеопазване в Европейската комисия Джон Райън пък поясни, че в рамките на българското председателство ще бъде приета директива за аудиовизуални медии, която ще заложи изисквания към рекламата и маркетинга на храни, предназначени за деца.

 

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?