Следвайте ни

200 лева излиза нова кутия с противопожарен шланг

viber icon

На 14 юни 2017 година в Лондон пламна 24-етажният общински блок Гренфел Тауър. Причината бе некачествена изолация. Докато граждани и огнеборци опитваха да гасят пламъците, се оказа, че в сградата повечето противопожарни системи са извън строя или изцяло са демонтирани. Загинаха 71 души.

Преди три седмици в столицата пламна апартамент на 18-ия етаж на панелен блок. Само фактът, че жилището бе на последен етаж, предотврати голяма трагедия. Спасителите обясниха след инцидента, че във високите части на сградата не е работил нито един от противопожарните кранове. Не е имало и пожарогасители. И се е наложило да пуснат стотици метри маркучи чак от хидрантите на улицата.

След трагедията в Лондон у нас започна спешна проверка на изолациите на блокове. Докато преглеждаха санираните сгради, специалистите откриха, че противопожарните системи в панелките масово не работят. Така се стигна до наредба, която предвижда до 2021-ва всички жилищни сгради да имат изрядни противопожарни кутии. Те трябва да са по една на всеки етаж или най-много през етаж.

Оказва се, че в старите блокове шланговете са окрадени още в годините на соца. В новите или липсват, или строителите ги слагат, докато вземат Акт 16, а след това ги демонтират за следващия обект. 

За тази опасна тенденция разказват професионалните домоуправители и собствениците на фирми за обследване и изграждане на противопожарни инсталации. „При новото строителство не се слага противопожарни кутии, макар монтажът им да е задължителен. Старото строителство - как да е! Имаха ги, разсипаха ги, сега трябва наново да ги купуват. Но защо новите сгради ги нямат - нямам идея”, чуди се Николай Николов от фирма "Никон-95".

Липсващите пожарни кранове струват пари. Първо се плаща за оценка от експерти. Огледът е от порядъка на 50-60 лева. Ако кутиите с шланговете липсват, каквото е положението в стотици блокове, те трябва да бъдат закупени и монтирани.

Цената на един комплект е между 150 и 200 лева. Накрая шлангът задължително се проверява от сертифицирана фирма и това трябва да се прави всяка година. Тези огледи също струват пари. Ако пожарната направи проверка на блока и се окаже, че сградата не е изрядна, следват актове за етажната собственост, предупреждават професионалните домоуправители.

Проблемът идва от това, че в стотици блокове от времето на соца пожарните шлангове и кутиите са били монтирани в междуетажните стаички. А те отдавна са „приватизирани” и са станали складове за зимнина и гуми. Самите кранове също са преживели тиха приватизация - от едно време българите си ги харесват, крадат ги и ги монтират обикновено на помпата на село.

„Лошото отношение към общата етажна собственост е стар проблем у нас. Виждал съм комшия да бърка и да сваля пожарния кран. Правя му забележка, а той ми казва: гледай си работата! Сега кражби вече няма, но поразията е направена”, разказва Андон Андонов, домоуправител на 16-етажен блок в Пловдив.

На много места кутиите изцяло са премахнати. В други блокове са зазидани с тухли при различни незаконни строителни дейности. Голям проблем става и ако е отрязан водопроводът, защото някой някъде е бутал стени.

„В подобни случаи цялата противопожарна система трябва да се изгражда наново и това е доста скъпо нещо. Цените на материалите и услугата стават все по-високи и хората трябва навреме да решават проблема, а не да го отлагаме до последния момент, както често става у нас. 2021 г. вече чука на вратата и ще има проблеми за домоуправителите”, предупреждава Невена Лилкова от фирма "Дени Файер".

Проверки до дупка

Веднъж поставени, новите кутии трябва да бъдат инспектирани от обследващи фирми. Проверява се налягането на водата в крана, гледа се състоянието на шланга и на водопровода. След това върху кутията се лепи стикер, че на съответната дата тя е инспектирана и е комплектована.

Следващата година обследващата фирма трябва да повтори процедурата, за която се заплаща между 50 и 60 лева. Проверката се повтаря всяка година.

 Трябват паник-врати за бърза евакуация

Голям проблем, свързан с противопожарната безопасност, са преградените коридори в много блокове. Има сгради с много апартаменти, където са поставени метални решетки или алуминиеви врати. От външната страна не може да се влезе - трябва ключ, но отвътре се отключва само с едно натискане. Всичко това пречи на пожарникарите.

„Не съм чула да е премахната някъде такава врата. В случая се правят паник- врати за евакуация. От външна страна не може да се влезе - трябва ключ, но отвътре се отключва само с едно натискане”, обясни Невена Лилкова. Експертът разказва, че от миналата година постоянно е на обследвания във високите блокове в район "Южен” и „Кършияка”. „Няма нито една изрядна сграда. Все нещо липсва, все нещо трябва да се дооправя”, казва г-жа Лилкова.

Старият град разчита на пожарогасители

Огромен проблем с пожарната безопасност съществува от години в Стария град. От Националния институт за недвижимо културно наследство не разрешават изграждането на система, която да се включва автоматично и да гаси с вода при огън. Не се позволява и изграждането на кутии с шлангове. Къщите разполагат само с пожарогасители. Разрешени са датчиците за дим и камери, които отчитат наличие на огън. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?