Следвайте ни

1230 апартамента в Пловдив под ударите на нов закон

Само за година приходите на пловдичани от хотелиерска дейност минават 6 милиона лева

viber icon

Над 1200 апартамента под тепетата ще бъдат засегнати, ако се приемат промените в Закона за туризма. Те бяха внесени вчера в деловодството на Народното събрание от депутатите от управляващото мнозинство Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти). В Пловдив близо 850 души предлагат подобна услуга в най-големия сайт за отдаване на имоти за краткосрочен наем на хотелски принцип. А само през тази година над 300 нови жилища са се появили на този пазар. 

Според предвидените промени свободното предлагане на апартаменти за настаняване чрез онлайн платформи ще бъде забранено почти напълно. Единственият вариант подобна услуга да продължи да се предлага ще бъде  възможно само ако жилищата бъдат категоризирани като места за настаняване според Закона за туризма. Според действащата наредба за категоризация за местата за настаняване обаче, подобна дейност няма как да бъде лицензирана.

Освен за лицата, които предлагат жилищата си в специализираните сайтове за подобна дейност в законопроекта са заложени и сериозни санкции за самите платформи, предоставящи подобна услуга. Така физическите лица или "домакините" ще бъдат глобявани от 500 до 5 000 лева, а юридическите и самите сайтове ще отнасят санкции между 1 000 и 10 000 лева. Само в Пловдив за изминалата година през тази година 1230 подобни апартаменти-хотели са реализирали над 6 мил. лева приходи, като близо половината от тях са дошли от чуждестранни туристи, които по традиция търсят настаняване чрез подобни услуги.

Валентин Николов има два апартамента в центъра на Пловдив, които предлага през приложението Airbnb вече близо три години. По думите му повечето клиенти са чужденци, които приоритетно търсят усугата. Според него подобна регулация няма да увеличи броя на нощувките в хотелите и няма да защити интереса на туристите. Доходността, която те му носят така е поне три пъти по-висока, сравнение с дългосрочното отдаване под наем. 

"Ако погледнете, нощувката в хотелски апартамент за двама души в централната градска част е поне 150-200 лева на вечер. В същия момент в Airbnb цените са около 100 лева на вечер." Валентин казва и че към момента всички апартаменти предлагани на подобен принцип плащат задължителния данък печалба, а подобни регулации в град като Пловдив ще имат негативен ефект както върху туризма, така и върху местната икономика. 

Към момента в Пловдив услугата се радва на огромна популярност и потребителите оценяват високо почти всички подобни апартаменти. Според рейтинговата система на Airbnb сумарната оценка на всички 1230 подобни имота е 4,7 звезди от възможни 5. А средната заетост за града ни е около 40% на годишна база, което значи, че само за тази година поне 150 хиляди нощувки са били реализирани в Пловдив само в подобни апартаменти.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Димитрина

Димитрина

26.11.2019 | 13:37

Може ли да сте толкова неграмотни? Погледнете си заглавието. Отвратена съм и дори няма да прочета изобщо статията. Удари се пише с а. Ако не знаете как се прави проверка, върнете се във втори клас. Не знам как имате висше образование? И не смятам, че може да се оправдаете с техническа грешка.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?