Имала ли е застраховка Нотр Дам?

Реконструкцията може да струва милиарди евро

След опустошителния пожар в понеделник в катедралата Нотр Дам възниква големият въпрос за застраховането на сградата. Историците вече изчислиха, че реконструкцията на почти 900-годишния паметник може да струва няколко милиарда евро. Но Нотр Дам няма реална застраховка. Катедралата принадлежи на Франция. Такъв е случаят с всички религиозни институции, които са построени преди 1905 г. - преди разделянето на църквата от държавата. пише Bloomberg.

Според правителствен източник, цитиран от всекидневника Le Parisien, катедралата е незастрахована. Държавата е задължена да прави това само за сгради, но не и за исторически паметници. Също така произведенията на изкуството са застраховани чрез държавата, доколкото те принадлежат на нея, а не на фондации или на самата църква. 

Що се отнася до възможната застраховка на църквата, засега няма подробности. Повечето от тези творби не са застраховани, казват експерти, защото тяхната стойност не може да бъде оценена. Във всеки случай никаква застраховка не би била достатъчна, за да се платят щетите. Айфеловата кула е застрахована срещу пожар, но само в размер на 200 милиона евро. За незастраховането си има една причина: премиите всяка година са по-високи от действителните разходи за обезщетението. 

И това ще значи, че Франция ще трябва да плати разходите. Президентът Еманюел Макрон обеща, че Нотр Дам ще бъде възстановена в рамките на пет години. Ремонтите се финансират предимно с държавни разходи. Но държавата вероятно няма да трябва да бръкне дълбоко в джоба си в този случай, тъй като големите компании във Франция, включително семейство Пино (Kering), Бернар Арно (LVMH) и няколко други, вече са обещали над 800 милиона евро. А семейство Пино дори заяви, че няма да иска да получи данъчни отчисления от държавата за това дарение.

За сметка на това към касата може да бъдат приканени застрахователни компании. Ако се окаже, че дадена фирма има вина за пожара, то носи отговорност. Изпълнителите, които работят в църквата, имат собствени застраховки, които покриват дейността им. Въпреки това, със сигурност не в размера, който се цитира. Повечето от тези застраховки са сключени само с покрития за около 10 млн. евро.

Ако щетата надвишава застрахованата сума, изпълнителят може да носи отговорност. Но за да не фалира самата компания, в такива случаи държавата обичайно плаща останалата част от сумата.

За 2019 г. Франция е заделила общо 345 млн. евро за щети в бюджета на Министерството на културата. Тъй като щетите в този случай надвишават сумата, ще трябва да се изчисли сума за щетите за няколко години напред. Ето защо Макрон разчита и на държавен фонд, в който всеки да може да дари средства.

Axa ще трябва да плати за две строителни компании, Europe Echafaudage и Le Bras Frères, пояснява самата застрахователна компания. Axa Art също така застрахова и някои религиозни творби. Axa вече обяви плановете си да дари 10 милиона евро. Въпреки това говорител на компанията не пожела да даде оценка за това какви други разходи могат да бъдат приписани на застрахователя.

В такива случаи често има спорове за размера на сумата – в продължение на години. Общо, според прокурорите, пет компании са участвали в обновяването на катедралата.

Въпреки това, според последната информация, само две компании - Europe Echafaudage (скелетата) и Socra (обновяване на произведенията на изкуствата) са започнали ремонтните дейности, като Europe Echafaudage е клон на Le Bras Frères (отговарящ за покрива и покривния ремонт на Нотр Дам) от Източна Франция. Това е семеен бизнес с оборот от 25 млн. евро през 2017 г. и 200 служители, специализиран в ремонта и поддръжката на исторически сгради.

Засега причината за пожара все още не е известна. Прокуратурата предполага, че става дума за инцидент във връзка със строителните работи. Но дали някога ще бъдат установени точните отговорници, не е ясно. Вероятно причината е късо съединение, цитира Le Parisien източник, близък до разследването.

По време на пожара голяма част от покрива, част от която датира от 13-ти век, бе разрушена. 93-метровият връх на кораба също се срути. Прибавете към това увреждането от използваната вода. Твърди се, че голяма част от изкуството е спасена, но според експерти поне 5 до 10 процента от съкровищата са били изгубени, включително и големи картини.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?