Илка Александрова запя с оркестъра на БНР

Един от най-успешните  музикални проекти  на Българското национално радио „Класиците на българската сватбарска музика“ ще се състои на 22 февруари.  Той стартира преди три години. Идеята е в него да бъдат включени изявени имена от различни фолклорни области на страната, доказали се на сватбарската сцена.

 В това издание на проекта солисти в концерта ще бъдат акордеонистът  от Кърджали  Нешко Нешев - дългогодишен музикант и съосновател на оркестър „Тракия“ с Иво Папазов, кларнетистът от Раковски  Божидар Стрехин - основател и ръководител на оркестър „Млади тракийци“,  майсторът на китарата  Димитър Славов - Лоло, и тракийската певица Илка Александрова от Хасково.

Те ще се изявят с виртуозните изпълнители от оркестъра за народна музика на БНР под диригентството на Димитър Христов. Всеки един от тях ще поднесе на публиката емблематични неща от репертоара си, но по нов начин с народен оркестър.

 Илка Александрова е родена в хасковското село Малево и към професионалната музикална сцена тръгва още през 1977 г. Миналата година тя осъществи национална турне в 14 града на страната по повод на 40 години творческа кариера. Работила е с много тракийски оркестри, но първият, който отваря път към сърцата на слушателите, е Дълбокоизворската народна група на Бисер Каев-Байрям. Нейните хитови песни са „Търновска царица“, „Прочу се Дана, Йордана“, „Завило се вито хоро“, „Армаган ти нося“, „Танцувай, Пагане“ и много други. 

"Този тип музициране се заражда в България още преди Освобождението. Ала истинският му разцвет започва през 80-те години на XX век. Именно от такива музикални формации израстват едни от най-впечатляващите български изпълнители като Иво Папазов - Ибряма, Атанас Стоев, Петър Ралчев, Иван Милев, Никола Илиев..." Това казва диригентът на народния оркестър Димитър Христов, създател на проекта. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?