Иконната галерия в Стария град отваря врати

Обновената експозиция „Икони“ към Градска художествена галерия - Пловдив ще отвори официално врати на 2 април от 11 часа.

Сградата в Стария град е специално проектирана за иконна галерия от арх. Никола Мушанов и колектив в единен комплекс с църквата „Св. св. Константин и Елена“.

Авторът на новия експозиционен план чл.-кор. на БАН проф. Иванка Гергова ще запознае присъстващите с концепцията си, според която е подбрала и подредила иконите и църковните предмети в обновената постоянна изложба.

Градската художествена галерия разполага с богат фонд от икони, иконостасни фрагменти и образци на църковна графика. Към нейния фонд се прибавят предмети, собственост на Пловдивската митрополия, която ги е предоставила за съхранение и представяне в експозицията.

Освен иконната подредба изцяло е обновен и интериорът на залата. Променени са цветът на стените, системата на окачване на експонатите. В преддверието е разположен богато илюстриран информационен раздел, съдържащ четири основни теми: „Християнският Пловдив“, „Църковно изкуство в Пловдив и Пловдивско“, „Икона“ и „Иконостас“. Реновирането на постоянната експозиция е извършено със средства от приходите на Градската художествена галерия.


 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?