Подай сигнал

Идея за лятото: На СПА и етнотуризъм в Златоград

Етнографският ареален комплекс в родопския град е уникален със 100-годишните си къщи, разположени в сърцето на най-красивата българска планина

На път

от Екип Марица 2061 прегледа 0

Етнографски ареален комплекс (ЕАК) Златоград отвори врата през 2001 г. с Етнографски музей, 6 работилници и две заведения за хранене. От тогава до днес той се разраства и разширява своята дейност, за да може да предлага на гостите си един уникален туристически продукт без сезонност в посещенията и за по-дълъг период от време. Комплексът показва културно-историческото наследство на региона с постоянни и временни експозиции в Археологоетнографския музей, музей „Делю войвода“ и 9 работещи занаятчийски работилници, които съхраняват и предават уменията на старите майстори.

Комплексът е уникален със своите вековни къщи, всяко от които е паметник на възрожденската архитектура. В занаятчийските работилници опитни майстори показват на живо на туристите уменията си. За всеки гост те изработват на място специален сувенир. Гостите и сами могат да станат калфи, като се включат в програмата за обучение и си направят сами нещо за спомен от Златоград.

Културният календар на Етнографския комплекс включва възстановки на исторически събития, обичаи и празници, запознава с музикалното и танцовото богатство на Родопите, с кулинарните специалитети на региона.

ЕАК предлага настаняване в къщи за гости, построени в стила на възрожденската златоградска архитектура, а в механите могат да се опитат автентични ястия. Тук ще се насладите на традиционно ръжено кафе, приготвено върху пясък и атрактивно сервирано със завъртане на подноса.

За да си починете и да се възстановите от натрупания стрес, можете да посетите СПА-центъра на комплекса с вътрешен басейн и релаксиращи и разкрасителни процедури.

През летния сезон можете да комбинирате почивката си в комплекса с пътуване в съседна Гърция до най-близкия плаж - Миродато и да разгледате старата част на Ксанти.

За любителите на риболова и почивка сред природата ЕАК предлага риболовна база, разположена на 10 км от града - комплекс "Ягнево". Той разполага със зарибен язовир, места за настаняване, външен басейн, спортна площадка и зоокът и разбира се, много място за тичане и игра на децата. Регионът е изпълнен с множество скални образувания с причудливи форми, връщащи ни към далечни времена назад, когато тук са живели древни тракийски племена. Комплекс "Ягнево" има чудесни летни предложения за настаняване, като например пакет от пет нощувки със закуски, басейн и вход за риболов - 120 лв. на човек.

Ако решите пък да отседнете сред възрожденската архитектура на старинния Златоград, можете да избирате между пакети от 3, 4, 5 и 7 нощувки с включени закуски и вечери, вътрешен и външен басейн, както и 20% отстъпка от цената на процедурите в СПА-центъра. Така една петдневна лятна почивка в Етнографския комплекс ще ви струва 225 лв./човек, настанен в двойна стая.

За да разгледате всички предложения на Етнографския комплекс и "Ягнево" за 2019, посетете интернет страниците eac-zlatograd.com и yagnevo.com, където ще намерите най-добрия вариант за вашата лятна почивка.