И шефката на НАП сред жертвите на хакерската атака

Държа да се извиня на всички българи, които са засегнати от хакерската атака. Ударът е срещу НАП, но засегнати от това криминално престъпление са всички българи, чиито данни са противозаконно публикувани, каза на пресконференция шефката на НАП Галя Димитрова.

"Ще предоставим на всеки един гражданин какви точно данни са публикувани в публичното пространство", каза тя и допълни, че на този етап разбират, че информацията към гражданите е недостатъчна", посочи тя. 

"Няма 100% сигурна система, която работи в интернет среда. Единствено вътрешните изолирани системи се считат за 100% сигурни. Това е факт за цял свят", каза шефката на НАП.

"Анализът за причините за инцидента с помощта на ГДБОП, ДАНС показаха пропуски в работата на звената ни за информационна сигурност. Това беше причината да поискам и получа оставката на ръководителя на звеното за информационни системи, както и оставката на ръководителя на звеното за информационна сигурност.

Ако се установят и други нарушители, ще предприема и дисциплинарни мерки спрямо тях", заяви тя. 

На въпрос дали се чувства провалена, тя заяви, че няма друга агенция в Европа, която да е увеличила три пъти генерираните приходи. "В момента обмисляме тази дейност, заради спецификата на IT, да бъде аутсорсвана", каза Димитрова.

Попитана дали ще подаде оставка, тя посочи, че това е най-лесното нещо. "Говорила съм много пъти с министър Горанов. Това, което той иска от мен, е решения, а не оставка, да защитим интересите на гражданите", заяви тя. 

От НАП уточниха, че не могат да се ангажират със срокове кога ще обяснят на всеки какви данни са му изтекли. Ръчно се проверяват и се разглеждат детайлно информациите.

И Димитрова, и Росен Бъчваров, който също присъстваше на брифинга, признаха, че личните им данни са изтекли в интернет. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
 ЛЗ

ЛЗ

31.07.2019 | 21:46

Странно , защо прокуратурата не е в нап а се занимава с фирми!!!!!КАК ДЪРЖАВАТА ЗАЩИТАВА ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА ХОРАТА ?????ТОВА Е ВЪПРОСЪТ!!!!!А за влизането в системата може всеки!!!!

Отговори
1 0

31.07.2019 | 20:07

Долна корумпирана пачавричка.

Отговори
2 0
Асенов

Асенов

31.07.2019 | 18:54

¨Това, което той иска от мен, е решения, а не оставка, да защитим интересите на гражданите" - Решения от партийни калинки? Тя показа колко й пука за гражданите, като не си прекъсна отпуската! Тая държава постепенно се разпада....

Отговори
2 0
Байко

Байко

31.07.2019 | 15:40

Ваи ваи ваи горкичката ще източват милиончетата а еее журнал прости пишете кои от бедния народ е хакнат не пишете за тая пача ама и държава еееееи

Отговори
3 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?