Подай сигнал

И кметът не можа да усмири инатливата госпожа Господинова

Хората от 14-етажния блок на ул. "Брезовска" платиха за ремонт на парното, но съседката не пуска техниците в дома си

Пловдив

от Вяра Порязова 2347 прегледа 0

И кметът не можа да усмири инатливата госпожа Господинова

Хората от 14-етажния блок на ул. "Брезовска" 46, които стоят от месец без парно, още са в патова ситуация. Заради авариен теч топлото в сградата бе спряно на 14 февруари, но и до днес ремонт не е извършен, понеже една от съседките отказва да пусне техниците на ЕВН Топлофикация в дома си. А повредата е в тръбата точно между нейния и по-долния етаж. За случая „Марица” писа още миналия месец.

Живеещите в блока, където има 70 апартамента, молиха за съдействие професионалния домоуправител, полицията и накрая стигнаха до районния кмет Ральо Ралев, който издаде заповед до Радка Господинова да осигури достъп до жилището си. Заповедта е с 14-дневен срок за обжалване и той изтече вчера. Оттук нататък планът е следният - комисия от районното кметство и домсъветът правят нов опит за диалог с госпожата и ако отново няма резултат, сезираме административния съд, който да издаде нова заповед за осигуряване на достъп, изброи Ральо Ралев.

Промяна в ситуацията няма, посочи председателят на УС на етажната собственост Стефан Мутафчиев. На теория голяма част от апартаментите имат парно, защото собственоръчно ходим и наливаме вода в разширителя на инсталацията. Но на поне 7 етажа има апартаменти, където баните са абсолютно студени, допълни той. Диалог със съседката няма. Съответно и техниците от Топлофикация не могат да направят нищо, за да се реши проблемът. Интересното в случая е, че за да дойдат майстори от ТЕЦ-а, първо ЕВН Топлофикация издават фактура и тя се плаща.

„Марица” обаче успя да се срещне със 79-годишната жена, при това в дома й. Радка Господинова има съвсем друга теза за случващото се.

„Моят апартамент е на петия етаж и нямам теч или авария. На какво основание искат да къртят в моето жилище, без да има авария при мен?”, казва тя в отговор. Жената разказва, че от години имала течове от клозетните тръби в шахтата си, в банята си, показа ронеща се мазилка по таваните и терасата, според нея от незаконни преустройства в домовете на съседите си. Алармирала за проблемите си неведнъж районното кметство още от времето на кметуването на Десислава Желязкова, Ина Филипова и настоящия Ральо Ралев. Всички се задоволявали само с оглед. „Първо да отстранят моите проблеми, които са трупани повече от 15 години”, гневна е Радка Господинова. Залепеното съобщение от районната администрация все още си стои на вратата й. "Не го виждам, много високо е закачено", коментира лаконично тя.

В цялата история тя съзира конспирация от страна на съседи, които искат да настроят всички срещу нея. От август 2018 година аз съм член на Управителния съвет на етажната собственост, но никой не ме покани на спешното събрание през февруари, обидена е госпожата.

За събранието сложихме покани на няколко места във входа и нямаме практика да се каним по телефона, шегуват в отговор съседите.

Къртене при мен няма да има, пише Радка Господинова в писмо до „Марица” и дава идея как майсторите да си свършат работата: да изкъртят тавана на долния етаж, където е течът, и ако се установи, че там е невъзможно да се извърши замяна и заварка, нямам против да дойдат и да срежат колкото е необходимо от моята тръба, за да бъде извадена от долу”.

Пеша по стълбите

Радка Господинова от години не се е издължавала към етажната собственост и има натрупани дългове от 708 лева, заради което съседите са завели съдебно дело срещу нея. Тъй като не плаща дори таксата за асансьор, чипът й е отнет и тя катери стълбите до петия етаж пеша.

И кметът не можа да усмири инатливата госпожа Господинова

И кметът не можа да усмири инатливата госпожа Господинова

Коментари