И допълнителната паралелка не стигна на ОУ „Драган Манчов”

На трето класиране ОУ „Драган Манчов” е напълнило отпуснатата допълнително четвърта паралелка и дори са останали още няколко желаещи извън нея.

Както „Марица” писа, още през пролетта учебното заведение поиска в план-приема си 4 паралелки. От общината обаче одобриха само 3. Причината е общинският план за преминаване на едносменен режим във всички училища в Пловдив до 9 г., като за целта се свива поетапно приемът. Идеята е по този начин да се намали потокът от деца към пренаселените в момента сгради и учениците да се насочат към други училища в същия район, за да има по-равномерно разпределение в мрежата, да се осигурят по-добри условия и по-качествено образование. За ОУ „Драган Манчов” свиването се налага и по още една причина -че дели обща сграда с Математическата гимназия. 

Въпреки демонстрираната първоначално твърда позиция, впоследствие общината отстъпи, като обясни това с натиска на родителите. Те внесоха подписка за разкриване на още една паралелка. Петицията бе депозирана в кметството и след разговори между зам.-кмета по образованието Стефан Стоянов и шефката на общинския отдел по образование Донка Щилянова местната управа разреши прием в допълнителна паралелка след втори тур.

Стъпката назад се коментира в гилдията като непоследователна политика и прилагане на двоен аршин, тъй като в района има добри и работещи учебни заведения, които могат да поемат децата и да осигурят качествено образование.

От заложените 3 паралелки в план-приема си ОУ „Васил Петлешков” е реализирало и трите, но не с пълняемост 24 деца в клас. От поисканите 3 паралелки СУ „Кирил и Методий” пък към момента е с една по метода на Монтесори и една обикновена. Директорката не пожела да коментира пред „Марица”, но заявила позицията си пред общината. 






Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Юлия

Юлия

03.07.2019 | 16:09

Математическата и хуманитарната се нуждаят от нови сгради, само в тези две сгради се тъпчат по две училища с 2000 деца , но общината дава пари само за нови детски градини, не и училища, защо ли? Вижте фандъкова как строи даскала!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?