Подай сигнал

И Борисов фен на Савка Сариева

Народната певица е от музикална фамилия, често пее в дует с брат си Румен Родопски

Култура

от Николай Чапански 2436 прегледа 0

Савка в силната прегръдка на премиера Бойко Борисов, който е фен на песните й

Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио Пловдив

folkduma@abv.bg

Савка Сариева е родена в родопското село Баните в музикално семейство. Тя има трима братя и три сестри и всичките се занимават с музика. Трите сестри са певици, двамата братя Борис и Камен са инструменталисти, а най-големия - Румен Родопски, е певец. Ала най-изявени през годините остават Савка Сариева и Румен Родопски.

Още когато е малка, семейството им се мести да живее в карловското село Христо Даново. От там започват спомените на Савка Сариева как са пеели в семейството по родови срещи и събирания с приятели. Първите песни народната певица научава от майка си, баща си и дядо си. Родителите я записват да учи в музикалното училище в Пловдив, след което продължава музикалното си образование в музикалната академия в Пловдив. Там Савка става любимката на декана проф. Асен Диамандиев, който я кани да пее на концерти или да се включва в хоровете и ансамблите.

След завършване на музикалната академията народната певица започва работа в Окръжен съвет за изкуство и култура в Пловдив, но семейният живот я кара да се премести да живее в Доспат, от където е съпругът й. Там Савка Сариева е преподавател по музика в местната гимназия, по-късно създава група за автентичен фолклор и детска музикална школа. Савка е пяла на всички известни хора, гостували в Доспат през последните години. А премиерът Бойко Борисов останал толкова впечатлен от гласа й, че лично я поздравил след един концерт.

"Имаше много талантливи деца, аз ги поех всичките. Водих ги по фестивали и конкурси из страната. Това ме удовлетворяваше и ме радваше. Издирвах и разучавахме стария, местния автентичен фолклор на Доспат. Аз защитих I клас квалификация точно с такъв труд", разказва Савка Сариева.

Първите записи народната певица прави в Радио Пловдив и Радио София. Албумът "Една родопска фамилия " говори за една утвърдена певческа традиция в семейството. В този албум участват Савка Сариева, сестра й Лидия и братята й Румен, Борис и Камен. Като повечето им песни са родопски каматно гальовни. През годините създават общи проекти с брат си Румен Родопски и ансамбъл "Пазарджик".

Сюитата с държавния ансамбъл "Пазарджик" е върхът на изкуството, аранжиментът е на проф. Милчо Василев. "Получихме обаждания, поздравления от чужбина за тази творба. Страхотна е песента. Това е върхът на нашето творчество. Най-големите наследници на песента са моите ученици, които ги научих да обичат народната песен, да я разпространяват и да я изпълняват от сърце. Сигурна съм, че и след векове ще я има родопската песен!", разказва народната певица.