И англичани бъркат кешкека в Радилово

Митично ястие, хранило жителите на Радилово от векове, е в основата на атрактивен празник, който дава небивало оживление на китното пещерско селце. То кара и гурбетчии да се прибират у дома специално заради него.

Фестивалът на кешкека отдавна е придобил и международна известност, а сред гостите и участниците в последните години има все повече чужденци.  

Първи повличат крак англичаните, които са купили имоти и са се заселили  в Радилово. Тези семейства се вписват чудесно в малкото общество и местните традиции. Атрактивността на феста ги подсеща да си канят приятели от чужбина на гости именно в дните на празника, който винаги е в края на септември. 

А гостите пазаруват сувенири, черпят се в близките заведения, купуват мед, билки и занаятчийски стоки от масите на открито на мегдана. 

Кешкекът представлява обредна яхния от пилешко месо, пшеница или ечемик. Той е разпространен в Турция, Сирия, Иран. Приготвя се, като пшеницата или ечемикът се смесват с пилешко месо и се варят в голям казан на постоянен огън.

Пшеницата е предварително накисната във вода от предния ден, а пилешкото е сварено и обезкостено. С голям дървен чук  се „бият“ съставките, докато се варят в казана. 

 Всичко започва с един проект, разработен от читалище „Зора 1903“ по идея на секретаря Марена Вачкова.

Фестивалът e създаден като местен празник през 2011 година по проект "Активни граждански общности чрез читалищата в България: втори етап" и прави блестящ старт - печели специалната награда от Платформа АГОРА за гражданска инициатива, насочена към развитието на местния поминък и туризма в региона.

Два пъти е класиран сред десетте най-добри граждански инициативи и има свое място сред петдесетте най-интересни дестинации на туристическия пътеводител Пътечка.бг.

Още от следващите издания празникът става национален. Един от елементите му е представяне на народни умения, а сред занаятчиите, участващи със сергии и демонстрации, са хора от Своге, Благоевград, Пловдив, от цялата Пазарджишка област.  

Може би най-голямата полза за производителите беше създаването на електронен магазин, в който могат по интернет да се купят стоки на местни земеделци и занаятчии.

Е-магазинът pzprodukt-kupi.com се приема с интерес. Макар да имат собствени сайтове, производителите се включват със свои секции и в читалищния „продавалник“.

Той им дава възможност да популяризират дейността си по цял свят само срещу 20 лева годишно. Събраните такси покриват разходите за хостинг и телефон, а останалото е доброволен труд на организаторите. Сайтът дава уникалната възможност на занаятчии, художници, шивачки на гоблени, килимари, пчелари, билкари и земеделски производители чрез мрежата по лесен и достъпен начин да популяризират и продават директно своите продукти навсякъде по света. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?