Художничката Краси и банкерът Антоан: Плуваме с акули!

Любов във влака събрала двамата пътешественици, обиколили морета, острови и джунгли в 30 държави

Пловдивчанката Красимира Илиева и бъдещият й съпруг Антоан Захариев се запознават във влак, но не подозират, че тази среща ще предопредели бъдещето им на пътешественици. От този съдбовен момент преди 12 години двамата не спират да обикалят света. Посетили са над 30 държави. В блога си coconutstories.net разказват увлекателно за океани и морета с красиви подводни обитатели, за джунгли, екзотични острови, възхитителни национални паркове, както и за завладяващи нови приятелства, срещнати по пътя.

 


Краси е родена под тепетата, но от години живее в столицата. Завършила е Националната художествена академия с графичен дизайн. Обича рисуването, фотографията, писането и пътешествията. Живяла е за кратко в Испания, където е заминала да учи по програма „Еразъм”.

Най-яркият й спомен е как се изгубила, обикаляйки сама едно градче. „Беше около 23.00 часа, хванах последния автобус в грешната посока. Нямах батерия в телефона си, нямаше и хора по улиците и се наложи да ходя пеша няколко часа, докато намеря пътя”, спомня си Краси.

Двамата със съпруга й карат сноуборд и се гмуркат. И докато при Краси, с нейната артистична специалност, афинитетът към откривателство е лесно обясним, трудно можем да повярваме, че човек с професията на Тони е авантюрист по душа. Но е факт - младият банкер обича пътешествията, планината и футбола. А голямата му страст е фотографията.

И двамата са убедени, че България е уникално място за пътувания. Запленени са от Родопите и Черноморето. Намират особена тръпка в летуването на палатка край язовир „Искър“.

При Краси мечтата по нови земи започват от филма „Плажът” с Леонардо ди Каприо. Преди 5 години пътуват с Тони за 45 дни из Азия. На същия този плаж - Мая Бей в Тайланд, той й прави предложение за брак. Оттук нататък двойката свързва райското кътче с неповторима романтика. Графичната дизайнерка е забелязала, че всяко място има свой специфичен аромат. Остров Бали например ухае на франджипани, уют, свежест и свобода, които няма как да забравиш.

По пътуванията Тони се запалил още като дете. Стотици пъти препрочитал цветните енциклопедии, които му купували неговите родители, и планирал как един ден ще се озове на райските места, описани в тях.

Скоро семейството си дошло от Филипините, но въпреки твърденията, че в държавата властва уличната престъпност, не срещнали нито един бандит по пътя си. „Винаги преценяваме риска. Планираме внимателно, съобразяваме се с политическата обстановка в страната. Колкото и да ни се ще да посетим Афганистан например, засега изчакваме, защото там е война”, обяснява Тони.

Първият им досег с тропическа страна бил Шри Ланка. Наобиколени от тълпа деца на плажа, двамата се почувствали като звезди от „Нешънъл Джиографик”. Местните били усмихнати, добри, услужливи. Когато виждали например, че гонят автобуса, се втурвали да размахват ръце и да крещят, за да го спрат и да ги качат на него.

На остров Борнео преживели първото си разочарование. Но не заради природата, която определят като божествена. Виновна била човешката намеса в нея. „Навсякъде, докъдето поглед стигаше, джунглата беше изсечена, а на нейно място бяха засадени палмови плантации. Местните добиват от тях палмово масло и така унищожават природата. Най-лошото е, че изчезват ценни животински видове”, ядосва се Тони.

По време на пътуванията си осъзнали, че човек няма нужда от огромно количество вещи, за да се почувства удовлетворен от живота. В Азия някои от племената живеят в малки колиби по 10-12 души, не притежават почти нищо, но са усмихнати и доволни. Изключително духовни са, а това липсва в света, който обитаваме ние, европейците, казва семейството.

Забавните моменти ги съпътстват навсякъде. На остров Бали в гора с многобройни маймуни Криси усетила как някой яростно дърпа чантата й. „Обръщам се и гледам – малката пакостница иска да ме окраде. Голяма битка падна! Хората наоколо много се забавляваха”, спомня си младата пътешественичка. Тони пък се сеща за друга маймуна с характер, която ухапала китайка, опитваща да се снима с нея.

Най-смешното пътуване на Краси било с нощен влак в Тайланд. Във вагона, в който я настанили, било студено, затова решила да се премести в съседния. Там царял мрак. Пътничката се ориентирала криво-ляво и заела едно от местата. Каква била изненадата <210> обаче, след като лампите светнали! Внезапно разбрала, че целият вагон е пълен с тайландски монаси, които я гледат сериозно и строго.

На Бали пък били изумени от екстремното шофиране на островитяните. Два пъти катастрофирахме, но не се стреснахме чак толкова. Както се оказа, подобни инциденти са нещо нормално за местните хора, разказва Тони. С Краси са се гмуркали с акули, но и това не ги плаши. Отлично знаят, че колкото повече хищници има в една екосистема, толкова по-здрава е тя. Мечтаем си някой ден да зърнем китови акули, които се срещат доста рядко. Досега винаги са ни се изплъзвали, признава семейството. 

Убедени са, че когато ги организираш сам, пътуванията са много по-евтини от организираните турове. Понякога за дребни пари можеш да намериш чудесно място за настаняване. Докато пътуват из Шри Ланка, се озовават в малко градче и хващат триколка, която местните наричат тук-тук. Обясняват на шофьора, че търсят къде да нощуват. Неочаквано попадат на страхотно хотелче, което, наето през букинг, би струвало три пъти по-скъпо.

Всички ги питат колко време им е нужно, за да стегнат куфарите. Отговарят в един глас: „15 минути!” „И без багаж мога да тръгна. Стига ми да си взема фотоапарата”, категоричен е Тони.

Убедени са, че не дестинацията, а личната история, която всеки човек преживява по пътя, е най-ценното в пътешествието.

Семейството: Сватба на Малдивите е 10 пъти по-евтина от тук

Едно от най-важните събития в живота им се случва на Малдивите. Тони планирал сватба с Краси и избрал ритуалът да се състои на самотен остров. От банката, където работи, му дали идея да звънне на бивша колежка, която преди време се преместила в азиатската държава, за да поиска помощ в организацията на събитието. След кратък чат с нея изчислил, че сватбените преживявания на Малдивите са поне 10 пъти по-евтини, отколкото у нас. „Мит е, че островната държава е само за богаташи. Има места, които са напълно по джоба на българите“, казва семейството.

До последно планът се пазел в тайна. Откарали ги с лодка на самотен остров. Когато видяла красиво декорираната арка във формата на сърце от цветя и пясък, Краси, кой знае защо, се ядосала. „Първо ми се скара, после се зарадва”, спомня си мъжът й. Тя пък признава, че е имала съвсем друга нагласа, защото първоначалната идея била да се гмуркат. После й минало и се отдала на момента.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?