Подай сигнал

Хореограф е носителят на Наградата на Карлово

Регион

от Цветана Георгиева 127 прегледа 0

Мирослав Василев – ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина“ – е носител на Наградата на Карлово за 2019 година.

На официална церемония снощи на на пл. „20-ти юли“ кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи Наградата на Карлово на хореографа и ръководител на фолклорния ансамбъл „Розова долина„ Мирослав Василев.

Престижното отличие се връчва всяка година в навечерието на 18 юли, рождената дата на Васил Левски и Празник на град Карлово. Наградата е статуетка „Златната Богиня“, изработена от скулптора Димитър Бакърджиев и парична сума, осигурена от община Карлово.

Мирослав Василев е хореограф, педагог, фолклорист, художествен ръководител и хореограф на фолклорен ансамбъл „Розова долина“ при НЧ „Васил Левски -1861 г.“, основател на детско-юношеския състав към него. Завършил с отличие Държавното хореографско училище – София и Академията за музикално, танцово и изобразително училище – Пловдив, магистър по режисура. За кратко време създава най-голямата танцова школа в община Карлово, където се обучават и възпитават над 100 деца и младежи. В професионалната си работа като хореограф и фолклорист е награждаван с национални и международни награди.

За носители на Наградата на Карлово за 2019 година бяха номинирани още Мария Сюпюрдекова – фотограф за дългогодишна обществена дейност, проф. Христо Глушков, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий – изследовател на живота и стопанската дейност на братята Евлоги и Христо Георгиеви, номинацията е по случай 200 години от рождението на Евлоги Георгиев. За носител на Наградата на Карлово бе номинира и Национален музей “Васил Левски“ за постижения в музейното дело и за работа с ученици по няколко мащабни образователни проекта.

Като признание на карловската общественост и за изключителни заслуги в популяризиране и защита на местни патриотични каузи, свързани с отстояването на българската идентичност и съхраняване на героичното минало на Карлово и региона, д-р Кабаиванов удостои посмъртно с Почетния знак на Община Карлово Красимир Узунов. Журналист и общественик, собственик на Информационна агенция „Фокус“, автор на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Балканите, армията и българската военна история. Почетния знак приеха неговата съпруга Тетяна Узунова и дъщеря му Деница Узунова.

В церемонията по връчване Наградата на Карлово участваха: фолклорен ансамбъл „Розова долина“, детска фолклорна формация „Розова долина“ и вокална група „Карловойс“.

След награждаването бе излъчен късометражният филм „България в четири сезона“, разкриващ красотата на българската природа, древността на нашата история, силата и величието на българския дух през вековете, заснет с участието на колективи от община Карлово и целящ популяризиране на България пред света.

Вечерта завърши със спектакъла „Последната нощ на Апостола“ на национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Коментари