Хората с много пари не правят къщи за гости

Продадох си апартамента в Бургас, за да се занимавам с туризъм в Калофер

Вероника Кънева е родена в Бургас, завършила е гимназия в родния си град. От десет години развива собствен бизнес с къща за гости в Калофер. През 2014 година  с около 50 собственици на къщи за гости тя учредява Асоциация на къщите за гости в България и е избрана за  председател на Управителния съвет на организацията.

- Госпожо Кънева, защо се стигна до скандала с къщите за гости?

- Този скандал засяга онези собственици на къщи за гости, които са получили евросредства по Програмата за развитие на селските райони, а не използват обектите си за развитие на туризъм. А обикновените хора, които създадоха стотици къщи за гости в страната, нямаха достъп до програмата и до европейските пари и те не са замесени в този скандал. Обектите, построени по Програмата за развитие на селските райони, са изградени от хора с доходен бизнес, тъй като в програмата има и такива изисквания -трябва да имаш 50-100-200 хиляди евро, които да инвестираш, които после програмата ти възстановява. Хората, които имат тези пари, нямат нужда да развиват туризъм чрез къща за гости. Затова и тези обекти, както се оказа, не са действащи - собствениците им нямат нуждата да полагат системните усилия да поддържат обектите, да канят и да посрещат туристи.

- Вие използвахте ли евросредства, за да направите вашата къща за гости?

- Не съм използвала. Аз съм от Бургас, майка ми е калоферка. Имах труден период, видях възможност да направя къща за гости в Калофер и да развивам туризъм, за да се издържам. Първоначално бях си закупила една друга къща, исках нея да направя. Обаче се оказа,че имотът може да бъде оценен на минимална цена, която не позволява да взема кредит и затова си продадох апартамента в Бургас. С парите от него направих къщата за гости. Но тези пари не ми стигнаха, защото се оказа, че трябва да има допълнително помещение, където да се събират гостите, да приготвят храна или аз да им приготвям. В началото в къщата имаше само стаи за нощуване. Но като започнах да работя, видях, че без такова помещение - столова, механа, трапезария, не мога да привличам туристи.

Затова трябваше да взема кредит и да го изградя.

После се оказа, че ми трябва втора трапезария, защото идват различни хора и всеки иска да бъде самостоятелен. Ако нямам кредитите, ще бъде много добре. Аз сега просто едва свързвам двата края. Ако не ми помагат децата, не мога да оцелея.

- Добра ли е печалбата от къщите за гости?

- Ако едно семейство поддържа добре къщата за гости, може да живее спокойно. Все пак зависи от легловата база. В моята къща има 12 легла. Средната цена на тези легла е 20 лева. През лятото три месеца има пълна заетост, а през останалото време има туристи само по национални празници. Т.е. работим само една четвърт от годината и това е през лятото. Тогава имаме повече пари и можем да купим дървата или пелетите за отопление, през зимата приходите са малко. Около Нова година имаме малко работа и гледаме през януари-февруари да се справим, да издържим до март, когато започне малко да просветва.

- Затова ли казвате, че тези, които са направили къщите с европари, никога няма да развиват този бизнес?

- Да. Защото, за да има един човек пари да участва в ПРСР, значи той има някакъв бизнес, и то доходен - примерно строителен, горива, той ще има сериозни пари, ще изкарва пари. И да прави къща за гости - това не е сериозно. Тези хора едва ли ще се ангажират да посрещат, да изпращат туристи, да поддържат стаи за гости. Това е ежедневна работа.

- Във вашата асоциация членуват ли къщи за гости, които са направени по ПРСР?

- Нямам такива членове. Както стана ясно от медийни публикации, от изявления на прокуратурата, тези къщи за гости дори не са в регистъра на Министерството на земеделието. А мен, като председател на асоциацията, ме търсят хора, които искат да работят, да им се помага за бизнеса, да им правим реклама, с която да привличат туристи в своите къщи. Ние рекламираме в Германия, в Англия. Защото това е целта - да се съберем в асоциация и с парите, които си събираме от членски внос, да си направим реклама на обектите и да привлечем туристи и да си увеличим оборота, да имаме повече средства.

- Значи членовете на вашата асоциация не са правили къщите си за гости с европари?

- Не, никой не ми е казвал да е използвал такива проекти. Къщите по ПРСР трябва да имат табели за съответните проекти, а където съм ходила, не съм видяла такива табели.

- Вашата асоциация колко членове наброява?

- Около 50 човека, които имат къщи за гости. Но този месец започва подновяването на членството, ще кажа точно след преброяването.

- Управителният съвет на Асоциацията на къщите за гости в България ще излезе ли с някаква позиция срещу това, което се случва с парите на българските и европейските данъкоплатци, предназначени за къщи за гости и развитие на туризма в слабо развити райони?

- Да, разбира се. Ще поискаме промяна в наредбата за европейските програми, които се отнасят за развитие на туризма и бизнеса. Ще поискаме да се променят условията за усвояване на тези пари, така че обикновените хора, които имат желание да развиват малък семеен бизнес имат достъп до тях. Сега голяма част от хората са дискриминирани. В Румъния например се направиха къщи за гости в селски райони, които развиват много успешно туризъм.  У нас също имаше големи очаквания това да се случи. През 2008 година, когато стартираха еврофондовете, имаше доста безработни хора, които очакваха тези програми и фондове да им помогнат да развиват бизнес и да имат поминък.  Това обаче не се случи. Обикновените хора не получиха подкрепа, затова и тръгнаха по света да си търсят хляба другаде.

- Имате ли претенции към шефовете на ДФ "Земеделие" заради европарите - преди и сега?

- Скоро в едно радиопредаване имах малък спор е бивш шеф на ДФ "Земеделие". Той разказа колко просто е всичко - правиш проект, намираш финансиране, строиш, после идва една комисия, установява, че всичко е наред, и ти връща парите. Според него по-просто от това нямало. Ако е толкова просто да намериш половин милион, българите нямаше да се изнесат в чужбина. Щяха да си стоят тук, да си правят бизнес в България и нямаше да ходят в чужбина. Те вече си подиграват с нас, обикновените хора. Аз не мога да намеря 20 000 лева да си довърша стаите. Банките искат огромни лихви, няма как да върнеш кредита после.

Трябва наредбите да се променят, за да може хората да работят и да си плащат данъците. Искаме еврофондовете да станат достъпни за всички. Всеки да може да ги ползва. Ние искаме да  работим. Защото ние не искаме 200 хиляди евро, на някои им е нужна подкрепа от 20 000 от 30 000 лева, за да си направят една кухня или една стая.

Да се разреши да се ползват суми между 20 000 и 200 000.

- Досега поставяли ли сте своите проблеми пред институциите?

- Да, но никой не ни чува. Ние сме правили опити пред Министерството на туризма да поставим тези въпроси, но сме били отклонявани, тъй като ПРСР е към Министерството на земеделието. Сега ситуацията е благоприятна отново да поставим въпросите. Аз съм член на Консултативния съвет към Министерството на туризма и съм се отпивала да направя нещо. Както стана ясно, бенефициентите по европроектите за къщи за гости, които не са изрядни, трябва да върнат парите. Нека тези пари се предоставят за реклама на къщите за гости, които реално развиват туризъм в изостаналите икономически райони, така те ще получат реална подкрепа.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Дим

Дим

25.11.2020 | 19:55

Пълни глупости!!! Първо: програмата беше с мин 10 000, не е нужно проектът да е за 200 000!!!! Моят беше за 70 000, отремонтирахме 110 г къща работим на пълна пара вече 5 години. Заложихме апартамента си за да можем да изтеглим кредит. Нито сме богати нито бизнесмени нито от политически елит!!!!! Всички 7 които познавам по програмите са като нас, обикновени хора с нормални професии. Всъщност в нашия край нямаше нито една къща, сега са 7 и всички благодарение на програмите. Всички са вече много заети и търсени целогодишно! Тази програма помогна да се изгради търсене в района и да се деверсифицира бизнеса. Статията и госпожата са изключително заблуденни и заблуждаващи!

Отговори
0 0
Жена

Жена

07.05.2019 | 20:31

Стана ясно от коментар по ТВ ,че чрез тези къщи(които не се използват)са се възползвали от Европарите (хора от висшите ешалони) и са изпрани още много ,много пари! Затова на тях не им е нужен туризъм!

Отговори
3 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?