Подай сигнал

Ходете на лекар! Сърдечносъдовите болести ни убиват

2220 души са починали през миналата година у нас заради кардиологични проблеми

Здраве

от Румен Златански 499 прегледа 0

Проблемът със сърдечносъдовите заболявания у нас е сериозен, категорична е проф. д-р Мария Токмакова

153 340 души у нас страдат от сърдечна недостатъчност, като 95% от тях са на възраст над 60 г., а тенденцията е за тяхното увеличаване. Тревожните данни бяха изнесени от Дружеството на кардиолозите в България по повод Световната седмица на сърдечната недостатъчност от 6 до 12 май. Според проведеното Национално представително проучване за обществените нагласи, свързани със сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) и сърдечната недостатъчност в частност, в тази статистика попадат и 2220 души, починали през миналата година заради проблемите със сърцето.

54% от болните са жени, към 46% мъже с това заболяване. Само 30% от българите знаят, че водещата причина за смъртност у нас са сърдечносъдовите заболявания. Това каза председателят на Дружеството на кардиолозите проф. Мария Токмакова. и началник на Отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив.

Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа лекарите отчитат коронарната болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, както и предсърдното мъждене.

Рисковите фактори за заболяването са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане. Всички те са свързвани с начина на живот, предупреждават медиците. „В България достъпността до специалисти, до лекарства и нови технологии е много висока, но няма достатъчно информираност сред обществото и осъзнаване на проблема", заяви проф. Пламен Гацов, началник на Кардиологична клиника във Втора МБАЛ-София.

В 13 български града, сред които и Пловдив, специалисти ще информират хората за симптомите и рисковете за развитие на сърдечна недостатъчност.

Коментари