Хлябът може да поскъпне повторно за месец

Цената на насъщния скача заради увеличението на газасе

Цената на хляба може да скочи втори път в рамките на месец. В средата на септември увеличението в Пловдив бе между 20 и 25 процента, като белият хляб стигна 1,20 лв. за 700 грама. Тогава оправданието за скока от страна на търговците бе с нарастването на цената на пшеницата на световните борси, както и с повишаването на тока от 1 юли. Сега с поскъпването на природния газ с 14% от 1 октомври цената на хляба вероятно ще се пресмята отново, но дали ще има поскъпване и с колко, засега не може да се каже, коментират от бранша.  

Ние сме отговорни за производството на суровината за хляб, а неговата цена се калкулира в зависимост от ред други фактори, които влияят на себестойността му. Това са еленергия, вода, ток, транспорт, работни заплати, осигуровки... Това коментира за "Марица" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. 

Наскоро председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева обясни, че цената на хляба се изчислява по формулата 1:2:4, т.е., ако цената на основната суровина - пшеницата, е единица, то на брашното трябва да бъде удвоена, а на крайния продукт - хляба, да се учетвори спрямо цената на пшеницата. Към последния акцент - 4, тази цена в България все още не е постигната. От бранша неведнъж предлагат 5% диференцирана ДДС ставка на хляба. Според тях така не само няма да се покачва цената му, но и ще го поевтини. Ще помогне и да намалее огромният сив сектор. 

Заради дефицита на хлебна пшеница в световен мащаб цената на зърното тази година скочи до 30 процента на световните борси, включително и у нас. На последната сесия на Софийска стокова борса курс купува е бил 372-405 лв./тон, а курс продава 405 лв./тон. Последният оперативен анализ на Министерство на земеделието сочи, че изкупните цени на ечемика и пшеницата (хлебна и фуражна) са с между 17,9% и 27,7% над нивата отпреди една година, като най-значителен ръст е налице при хлебната пшеница. Въпреки този скок не е оправдано цената на хляба да се вдига именно сега, тъй като брашното, от което се прави, е от миналогодишно зърно. 

Предстои да видим дали опитите на земеделския министър Румен Порожанов да намали дрибъла с покачването на хляба в търговските вериги ще се увенчае с успех. Той съобщи, че имал устно споразумение с тях да не калкулират печалба в цената на най-масовия хляб тип "Добруджа" и "Бял". В сметките на кварталните магазини и фурните обаче няма как да се намеси.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?