Хижари от Подбалкана и Средногорието: Получава ли БТС държавна субсидия?

От Калофер до Клисура с обща кауза за едновременно развитие на планинския и културния туризъм

Туристическите дружества от Подбалкана и Средногорието обединяват усилия за развитие на планинския туризъм в региона, който да бъде неразделна част от развитието на културния  и историческия туризъм в Карлово, Калофер, Сопот и  Клисура. Те обсъдиха общите си проблеми и намерения на първа обща среща, която се проведе само няколко дни след извънредния конгрес на БТС на 18 юни.

В тази среща участваха в Ангел Рунташки ​- секретар на ТД „Васил Левски“ ​-Карлово, Румен Стоянов ​- председател на ТД „Хайдут“ ​- Калофер, Румен Рачев ​-председател на ТД в село Богдан, Христо Христов ​- председател на ТД „Иван Вазов“ в Сопот, и Чавдар Делидимов - стопанин на „Добрила“, обявена за хижа на 2018-а.

От ТД „Васил Левски“ представиха   писмо със своите искания до новоизбрания председател на Управителния съвет на БТС доц. д-р Венци Росманов. Те го изпращат до централата на БТС чрез председателя на ТД „Хайдут“ - Калофер, Румен Стоянов, който бе избран в УС на БТС на извънредния конгрес на съюза на 18 юни, съобщи за „Марица“ секретарят на туристическо дружество „Васил Левски“ в Карлово Ангел Рунташки.

В писмото се настоява  БТС да даде отговор на няколко въпроса, сред които  получава ли туристическият съюз субсидия от държавата и ако да, в какъв размер  е тя. А също и на колко туристически дружества в България през 2018 година е помогнал БТС - финансово и с материали.

На 18 юни се проведе извънреден конгрес на БТС на който бе сменено цялото ръководство. Сега искаме да бъдем запознати с реалното финансово състояние на БТС, има ли заведени дела срещу някои членове на ръководство и да получим списък с имената и координатите за връзка с всички членове на УС на БТС, се посочва в писмото на туристическо дружество „Васил Левски“. Задаваме всички тези въпроси, защото настояваме за подкрепа на нашите усилия за поддържане на хижите и развитие на туризма, заяви Рунташки. Месеци наред карловското и още едно съседно дружество не можем да намерим хижари на две старопланински хижи, една от причините е заплащането, което кандидатите очакват. Необходими са и пари за поддръжка на обектите.

Преди близо 10 години карловското туристическо дружество  започна инициатива за възстановяване на хижите в Стара планина и създаването на по-добри условия за туристите, припомни Рунташки. Ежегодно се събират по над 10 000 лева от благотворителни балове, дарения от материали и  парични, с които изцяло бяха ремонтирани хижите „Васил Левски“ и „Равнец“, има значителни подобрения на едната от базите на „Балкански рози“ и на „Хубавец“. За това свидетелства броят на посещенията и мнението на туристите. Но в същото време дружествата, в това число и карловското, имат нужда от подкрепа от БСТ, посочи още Ангел Рунташки.

Стара планина от Калофер до Клисура и Средногорието усилено развиват планински туризъм, но потенциалът е значително по-голям, ако има подкрепа от БТС и общините. А една от възможностите това да се случи е  по-активното популяризиране на всички природни забележителности, сред които е и малко известното Сувчарско пръскало край Христо Даново.


 В същото време туристическите дружества смятат, че туризмът трябва да се развива съвместно с общините. Отдавна е назряла необходимостта от изграждане на Туристически информационен център в Карлово, който дава информация за обектите от Калофер до Клисура, включително и за сопотските хижи. Той трябва да бъде оборудван с компютри и други комуникационни устройства и техника, които да дават точна информация за времето, свободните легла  в хижите в момента, транспортните връзки, както и пълен справочник с природните, историческите и културните забележителности.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?