Хитри трикове помагат да преборим жегата

Слънчевият и топлинният удар са от най-тежките нарушения, свързани с терморегулацията

Слънцето и жегата в края на август могат да станат причина за сериозни здравословни проблеми. Слънчевият и топлинният удар са от най-тежките нарушения, свързани с терморегулацията. Те идват с температура, колапс, понякога конвулсии, кома и може да се стигне и до смърт. Когато температурите навън се повишат екстремно, човек може да получи топлинен удар. Той причинява изтощение, което е с различна тежест. Нарушава се циркулацията на кръвта и може да се стигне до припадък.

Под влияние на високата температура периферните кръвоносни съдове се разширяват, а недостигът на циркулираща кръв понижава кръвното налягане. Пострадалият е апатичен, но изплашен. Понякога и съзнанието е нарушено, замъглено и човек дори може да изпадне в безсъзнание. Кожата е студена и влажна, дори е възможно да има много обилно изпотяване. Пулсът е слаб и ускорен, но рядко превишава 100 удара в минута. Ако обаче измерим температурата на тялото, тя не е много повишена.

Едни от първите симптоми са слабост, отнесеност, световъртежи, гадене. Зрението е замъглено и може да се получат леки мускулни крампи. За да не се стигне до подобно състояние в горещините, е разумно да се спазват някои прости правила.

- Старайте се да ограничавате времето, прекарано на слънце в часовете между 12 и 17 часа. В случай че ви се налага да сте навън по това време, непременно носете шапка.

- Пийте много течности. Най-добре е да се консумира топла вода или мляко. Непрепоръчително е да пиете много студени и газирани напитки. И все пак, ако пиете газирани напитки, най-добре е да го правите на много малки глътки.

- В горещите дни избягвайте тежки физически натоварвания и не правете много резки движения. Опитайте се да извършвате дейностите си в максимално спокойно темпо.

- Избягвайте претъпкания обществен транспорт. Ако използвате метрото, най-добре е да намерите място в средата на вагона. В случай че вентилационните отвори или прозорци са затворени, трябва да ги отворите, за да може да има максимална въздушна циркулация. Тази циркулация се усеща най-добре именно в средата на вагона.

- В случай че сте навън в горещините и усетите дискомфорт, незабавно трябва да намокрите челото, лицето и врата си с вода. Най-добре е да намокрите кърпа и да полагате за кратко, но периодично върху лицето.

Ето и три ободряващи рецепти в горещините:

Зеленият чай с лимон ободрява

Технологията за приготвяне на зелен чай трябва да се спазва. Само така напитката ще има нужния тонизиращ и ободряващ ефект. Важно е водата да се загрее до средни мехурчета и в никакъв случай да не прекипява.

В нея се сипва зеленият чай. Дозата е 1 чаена лъжичка чай за всяка чаша вода плюс 1 чаена лъжичка за цялата кана. След това за 2-5 минути се запарва. Ако човек има язва или гастрит, времето за запарване се съкращава наполовина.

Между другото за поддържане на паметта и концентрацията, които силно се понижават при жеги, много помага черен чай с лимонов сок. Той се приготвя по същия начин. Добре е да му добавим и лъжичка пчелен мед за усилване на ефекта.

Билковата запарка разхлажда 

Билковите чайове са разхладителни, тонизиращи и здравословни. Могат да се приготвят от различни билки чрез запарване. Особено полезна през горещините е запарка от босилек. Охладеният чай може да се подслади и да се добави лимон. Липовият цвят също е идеален в горещините. Чаят от рози тонизира и е богат на витамини.

Върбинката сваля температурата

Една-две супени лъжици от билката се кипват за минута в половин литър вода и се запарват още 10-15 минути. Чаят се прецежда и разпределя на 3-4 порции през деня. Върбинката тонизира и ободрява великолепно. Освен това има много добро температуропонижаващо действие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?