Подай сигнал

Химикалка проговори на езика на глухите

Търговците даже не разбрали за скритата мисия на джаджата

Пловдив

от Елица Кандева 710 прегледа 0

Серия химикалки „проговориха” на езика на глухите. Накрайниците им изобразяват конфигурации на пръстите, които за масовия потребител са просто позитивен жест ​- например вдигнат нагоре палец, но специалисти разчетоха в тях елементи от жестовия език.

Николета Иванова е преводач на български жестов език и е приятно изненадана от серията с вложена социална идея, която улеснява и общуването между хората. Изненадани се оказаха и търговците. Отдавна предлагаме този модел, но дори не сме подозирали за скритата му мисия, казва Станимир Йорданов от книжна борса „Пегас”. Харесва се заради закачката със знаците и ярките цветове.

От Районната организация на глухите в Пловдив обясниха, че химикалките са с латинската едноръчна азбука, която се използва в международните комуникации. Прилага се и в някои западни страни, но не е еднаква за всички. Това обаче не е нашата едноръчна азбука, която има малко допирни точки с латинската, обясни председателката на организацията Тилка Кайрякова.

С помощта на специалистите, които владеят жестов превод, „Марица” разчете символите. Един от тях е „Обичам те. Той се оформя с ръка, като с пръсти се пресъздават първите букви на всяка дума от израза - I Love You = ILY (I - изпънато нагоре кутре при свит юмрук; L - изпънати навън палец и нагоре показалец, останалите пръсти свити; Y - изпънати навън палец и кутре, останалите пръсти свити).

На някои от химикалките пък има букви и числа. Итересното е, че има знаци, които са еднакви на вид, но носят различно значение, в зависимост от това дали се "четат" на български или на латински. Така например международният знак за числото три ( изпънати палец, показалец и среден пръст, свити безименен и кутре), на български жестов език означава числото осем.

Ухае като цвете или имитира диамант

Производителите на канцеларски материали имат и други оригинални хрумки, които правят ходенето на училище по-приятно и налагат личен стил на първолака или порасналия тийнейджър. Една от тях е химикалка цвете, което наистина ухае. Струва левче.

В линията на новия хит ​- брокатени тетрадки, е друг модел - с „диамант” на върха. Той е 2 лева. Има и химикалки с висулки, които имитират бижутата с камъни „Сваровски”.

Много се търсят и от възрастните моделите на изтриваеми химикалки. Комплектът е 2 в 1 ​- химикалка и гума, а стилистиката залага на фигурата на заека. Благодатна е, защото може да се интерпретира и по детски, и да направи препратки към „Плейбой”. И в двата случая към основното тяло на химикалката има и втори аксесоар - гума със семпла декорация с морков, която заличава написаното, без да се налага употреба на коректор.

Фантазията стига още по-далече на тема острилки. Новите модели заимстват трикове от интерактивните играчки. Бяхме много резервирани заради цената от 6 лева, но много се купуват като глезотия и специален жест, особено за първолаци, казва Станимир Йорданов. Серията „Maped” например възпроизвежда триизмерно фигурите на жаба, заек, гъсеница. Когато се остри моливът, очите на жабата изскачат. А зъбите на заека започват да се движат, сякаш хруска графита.