Хиляди испанци демонстрират в Мадрид против абортите СНИМКИ

Стотици пуснаха зелени балони "в памет на неродените деца"

Няколко хиляди души се включиха в демонстрация в центъра на Мадрид против абортите, съобщават Франс прес и БТА. Скандирайки "Да на живота!", демонстрантите преминаха по улица „Серано” до вратата „Алкала”, където пуснаха стотици зелени балони "в памет на неродените деца", по думите на организаторите. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Абортът трябва да бъде забранен - още от зачеването съществува живот, независим от майката, който разполага с всички права”, заяви пред АФП една от участничките, Алехандра Антон, 32-годишна медицинска сестра, дошла заедно със съпруга и двете си деца.

Шествието под лозунга "Правото на живот е за всички без изключение" бе организирано по призив на платформата "Да на живота".

Според закона, гласуван от левицата през 2010 г., жените в Испания имат право на прекъсване на бременността през първите 14 седмици. Консервативната Народна партия лансира през 2013 г. проект за рестриктивна реформа, свеждаща правото на аборт до няколко ограничени случая, но полемиката, която последва, я принуди да оттегли проекта си. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес генералният секретар на партията Теодоро Гарсия Егея се включи в демонстрацията, за да защити "живота, майчинството, бъдещето на Испания, бъдещето на семейството", както заяви той пред пресата. 

Докато левицата продължава да защитава правото на аборт, лидерът на Народната партия Пабло Касадо предложи връщането към закон от 80-те, по-рестриктивен от сегашния. Крайнодясната партия Вокс, която според социологическите проучвания ще влезе в парламента за първи път на следващите парламентарни избори, предлага абортът да бъде изключен от системата на общественото здравеопазване. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборите предстоят на 28 април и според сондажите Социалистическата партия на сегашния премиер Педро Санчес ще излезе начело, но Народната партия, либералите от "Сиудаданос", и партията Вокс може да обединят депутатските си места, за да сформират коалиция на десницата и крайната десница, посочва АФП. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?