„ХЕРМЕС“ кани на среща разговор за писателя Георги Божинов

Заповядайте на 16 юни (събота) от 11,30 часа в Книжарница „Хермес“ - Централ

Събитието е част от културната програма на литературния фестивал „Пловдив чете“. Специално участие в него ще вземат дъщерите на Георги Божинов – Милка Рускова и Яна Божинова.

За автора

Георги Божинов е роден на 27 януари 1924 г. в с. Крива бара, Ломско. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“ с втора специалност „Руска филология“. Работи като кореспондент на БТА и във вестниците „Литературен фронт“, „Отечествен фронт“ и „Труд“.

Автор е на романа „Калуня-каля“, който „Хермес“ преиздаде през 2014 г. Само за няколко месеца забравеният шедьовър се превърна в любима книга на хиляди български читатели. И до днес романът е сред най-търсените и продавани български книги.

През 2015 г. преиздадохме и завладяващата историческа повест „Караджата“, а през 2016 г. – новото издание на „Кукувица кука“, в което за пръв път в книга е включен разказът „Старите портрети“. Преди месец със знака на „Хермес“ излезе и „Черешови води“.

Божинов е автор и на пътеписите „Вдън гората Дикчам“, „Юлень“, на сборника с  разкази „Сивият скиталец“.

Отзиви

Той пътуваше много, беше наистина скиталец – пеша, с мотор, с каквото позволяваше теренът... Имах чувството, че познава всяка река и всяка махаличка по чукарите. Беше обсебен, слят с българската земя по един наистина първичен, страстен начин.

Милка Рускова, дъщеря на писателя

Георги Божинов не се изкуши от фалшивата свобода. Той вървеше до последните си дни по пътищата на родината, за да дири истината – без злато и без власт, но с ясното съзнание за величието на Природата и Непокорния човек. Затова ни е ужасно необходимо да го четем – нека чуем кукувицата, чиято песен никога не трябва да замлъква.

Георги Цанков

Какъв художник, какъв импресионист! Има моменти в текстовете му, когато не можеш да повярваш на очите си – картината е изумителна, точна и чиста, сякаш гледана през капка роса! Четката му не се влачи по платното, а го сече с къси, резки мазки. Рисува, рисува, дълбае и дълбае. И напомня: Това е България. Обичайте я, казва, няма нищо по-прекрасно от тая земля българска. Ваша е тя и вие сте нейни. И все устремен, задъхан, все едно изкачва височина: казва се само най-важното, защото дъхът ще ти трябва, за да стигнеш още нагоре...

Ангел Русков

Мога да сравня „Калуня-каля“ по писателско майсторство с „Татарската пустиня“ на Дино Будзати или с „В очакване на варварите“ на Нобеловия лауреат Дж. М. Кутси. А по надникване в народния етос и разломите му – единствено с „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Деян Енев

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?