Следвайте ни

Съветници питат: Хрантутници ли са уредниците на пенсионерските клубове?

viber icon

Местният парламент в Димитровград да сформира Временна комисия, която да се запознае каква дейност извършват уредниците на пенсионерските клубове. За това настояват общинските съветници от най-голямата опозиционна група "Движение ЗАЕДНО за промяна".

Според Стоянка Йовова и колегите й въпросните длъжностни лица не си давали много труд по организацията в клубовете за хората от третата възраст. "Уредниците са поставени само да взимат заплати, 2-3 пъти в годината организират дискотеки. В останалото време гледат как няколко пенсионери играят карти, продават им кафета, чайчета и водичка, без да е ясно какви средства прибират и от тази дейност", коментира Йовова. Тя попита и защо уредниците в пенсионерските клубове получавали заплати колкото медицинските сестри в димитровградската болница. "Трудът им е несъпоставим", добави съветничката.

Според "Движение ЗАЕДНО за промяна" само разходите за работна заплата на уредниците годишно били 250 000 лв. Настояха временната комисия да е на квотен принцип, въпросните длъжности да са избират от членовете на пенсионерските клубове. Д-р Елена Иванова допълни, че сега във въпросните клубове липсвала социалната насоченост и не се полагали нужните грижи за възрастните и трудно подвижни хора.

"Не се виждат и действията на местната администрация как да се реши демографската криза в общината. Градът и селата ни са намалели с общо 10 000 души. Не си заслужава някой да инвестира тук, след като няма кой да работи. Даже не се дава възможност на малчуганите от забавачките след 20 г. да останат тук", не подмина Стефан Димитров и темата около таксите за детски градини. Той припомни обръщението на кмета Иво Димов към съветниците от последното заседание на местния парламент. Тогава градоначалникът каза, че ако те се откажат от заплатите си, яслите и детските градини в общината могат да станат безплатни. 500 000 лв. били сумите за възнаграждения на съветниците за година, толкова струвала и издръжката на забавачките за 12 месеца.

"Готови сме да се откажем от възнагражденията си, ако на парламентарно ниво също субсидиите станат 0 лв. и бъдем равнопоставени. В края на всяка година правителството разпределя много пари за проекти и проектчета. Пари за децата, а те са над всичко, ще има и ако премиерът се откаже от новия правителствен самолет, а депутатите от служебния си автопарк", подчерта Калина Монева. Тя отправи и въпрос към кмета Иво Димов защо вече девета година културните институции в града имат ВрИД директори. "Конкурсното начало е и ценност на ЕС. Щом министърът на културата обявява конкурси, крайно време е г-н Димов да си вземе бележка и  да го направи", каза още Монева  

 


Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (1)

Бояна Драгиева

Бояна Драгиева

04.02.2020 | 20:15

Позволявам си да взема отношение по въпроса,който засяга групата на ''Движение,заедно за промяна''. Сигурна съм, че ще изразя мнението на всички колеги уредници.Твърдя,че работата ни не се състои само в отваряне и затваряне на клуба, а в извършване на много други дейности, свързани с разнообразяване живота на нашите членове. Ние сме готови да се срещнем с въпросната група и да им изложим конкретните дейности. Уверявам ви, ще бъдете изненадани колко разнообразни са те.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?