Хасковлии пропищяха: Даже молът ни е китайски

Магазини за евтини стоки никнат като гъби, хасковлии пътуват до Одрин, Пловдив и Стара Загора, за да се обличат и обуват

От център на куфарната търговия Хасково се превръща в Меката на китайската стока. Магазини за евтини продукти никнат като гъби след дъжд. Само в центъра на областния град има 7- 8 китайски магазина, като преди дни бе открит нов. На практика най-големите търговски обекти в града са китайски, като този зад театъра, онзи в сградата на Волтел, и новия в к-с Клокотница. Като говорим за размери, най- големият по площ магазин също е китайски, дори му викат мол.  

Китайските са единствените магазини в Хасково, които са пълни с клиенти. Има дни, в които при мен влизат не повече от 10-ина души, от които един купува. В отсрещния, който е от типа "за левче", потокът не спира, коментира продавачка на дамски дрехи от популярна марка. Причината да процъфтява тази търговия е в ниския стандарт и осезаемото обезлюдяване на града. Средната заплата тук е 793 лв., а средната пенсия - 308 лв. За повечето хасковлии дори Кеnvelo бе скъп магазин и той не просъществува дълго, сега на негово място се продават дрехи втора употреба. Те също са много и се увеличават.  

Затова хасковлии пътуват до Пловдив и Стара Загора, ако искат да се облекат в H&M, Waikiki - качествени дрехи на съвсем поносими цени. Малкото маркови магазини в града държат високи за местния стандарт цени, каквито няма в обектите от същите марки в Пловдив, Стара Загора и Кърджали например.  

През 2008 г. имаше проект за мол на изхода за Харманли. Инвестицията щеше да е за 22 млн. лв., а идеята още тогава се стори невъзможна на повечето жители на града. Кой ще иде в края на града да пазарува или на кино, коментираха хасковлии тогава. Молът така и не се появи, не само заради последвала криза през 2009 г. Не и заради близостта на димитровградския пазар, на чийто поток разчитат почти всички търговци с магазини в Хасково, като държат сергии там. Причината е в беднотията. В Хасково има само 1 кино, много от прожекциите в което се състоят, ако се съберат поне... 6 души. Празни са и некитайските магазини в града.

Пълни са обаче автобусите за шопинг в Одрин, както и тези, организирани от пловдивски и старозагорски молове.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?