Хаос в UK, 600 000 работни места застрашени от Брекзит

Изследователи от института IWH в Хале, Германия, проучиха какво ще се случи, ако вносът на Обединеното кралство от останалия ЕС падне с 25% след Брекзит.

Те смятат, че около 103 000 работни места ще бъдат застрашени в най-голямата европейска икономика - Германия, и 50 000 във Франция.

В Германия най-силно засегната ще е автомобилната индустрия - с 15 000 работни места, много от тях във „Фолксваген“. В Франция най-големи сътресения се очакват в сектора на услугите.

В останалите 27-държави от ЕС общо 180 000 длъжности в фирми, които пряко изнасят за Обединеното кралство, биха били изложени на риск.

Но други 433 000 работници в ЕС и по света ще бъдат засегнати, тъй като техните работодатели продават на компании, които от своя страна изнасят във Великобритания.

Да бъдеш засегнат от Брекзит не означава непременно, че работниците са уволнени, отбелязват икономистите. Според тях недостигът на квалифицирана работна ръка ще принуди част от работодателите да се опитат да поддържат персонала чрез намаляване на работния ден или отваряне на нови пазари.

Засега не е сигурно дали Великобритания ще постигне споразумение с ЕС преди да дойде 29 март, когато страната ще напусне Съюза.

Оливер Холтемюлер, автор на изследването: Твърдо" напускане без сделка би довело до налагани на границата мита, "объркване в световните вериги за доставки.

Икономистите се фокусираха единствено върху търговията със стоки и услуги, като не анализират други икономически последици от Брекзит като промени в инвестиционните потоци, предава БГНЕС.

Те отбелязват, че "тъй като пазарите са свързани в целия свят, доставчиците, базирани извън Европейския съюз, също са засегнати" от Брекзит без сделка.

Смята се, че около 60 000 работници в Китай и 3 000 в Япония могат да загубят работата си.

Германските анализатори предполагат, че в самата Великобритания са застрашени поне 12 000 работни места, зависещи от снабдяването на фирми от ЕС с ресурси за продукти, ще бъдат засегнати.

Но проучване, публикувано в началото на миналата година от изследователската компания Cambridge Econometrics, предупреждава, че общо 500 000 британски работни места ще бъдат изложени на риск, ако няма сделка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?