Хайдушката билка затваря рани и лекува главоболието

Някога българските хайдути са познавали добре свойствата на лечебния ранилист. Народните закрилници  са лекували с билката много  болести, използвали са я за зарастване на рани, от което идва и името . Хайдушката билка  намира  приложение при главоболие и други проблеми с главата - физически травми, мозъчни сътресения и дезориентация, след мозъчен инсулт и лицева невралгия, за лечение на главоболие и болки в лицето.  Има способността да сваля емоционалното и нервното напрежение. Билкари и природолечители препоръчва ранилист при виене на свят, епилепсия и нервно изтощение.

Цярът ранилист е познат още и като черен вятър, хайдушка билка, кестере и рошовина. Смятана за вълшебна още от древността, за билката се говорило, че лекува близо 50 болести, като най-ефективна е при главоболие. Тя лекува жълтеница, възпаления на пикочния мехур и матката, радикулит и задух.

Билката действа благоприятно върху целия организъм. Ранилист стимулира движението на жизнената енергия и заедно с това отнема напрежението от кръвоносните съдове, главата и мускулите. По този начин тялото се чувства заредено с енергия и здраве. Редовното приемане на билката ранилист подобрява функциите на нервната система и паметта, като намалява тревожността и стреса.

Ранилист повлиява много добре състояние на разстройство, болести на стомашно-чревния тракт и възпаление на бъбреците. Болните от подагра и ревматични заболявания също използват билката за облекчаване. Онези, които искат да отслабват, също могат редовно да пият чай от ранилист.  

В българската народна медицина билката се употребява при задух, бронхит, атеросклероза, виене на свят, епилепсия, жълтеница, възпаление на бъбреците, матката и пикочния мехур, задух, радикулит и даже при рак.

Използват се корените и стръковете на растението.

Билката обаче не се препоръчва за диабетици, хора с ниско кръвно, бременни или кърмещи, както и за малки деца.

Начин на употреба: прави се отвара от 1 супена лъжица смляна дрога (стръкове и/или корени), която се залива с 500 см3 вряща вода и се вари 5 минути. Отварата се пие по 1 винена чаша 2-3 пъти дневно.

Външно приложение: Във вид на лапи при рани, ревматизъм, ужилване и ухапване от насекоми, радикулит.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?