Подай сигнал

Гърция с повече танкове от Англия, Франция и Италия взети заедно

Свят

от Екип Марица 2652 прегледа 0

Гърция с повече танкове от Англия, Франция и Италия взети заедно

"Южните ни съседи имат изключително добра дипломация. Нейните цели остават относително неизменни и се определят от историческото битие, културата, цивилизационната насоченост на съвременната гръцка държава. По-интересното в случая е как тя реализира тези цели. Поради изключително високото ниво на гръцката дипломация има теми, които не биха могли да бъдат квалифицирани като отворени. Те се подминават без да се отдава голямо обществено внимание на тях и гръцката страна много често ги решава по един благоприятен за нея начин, без това да предизвиква конфликти и някакво остатъчно негативно влияние в общественото съзнание.", сподели политологът и бивш наш посланик в Атина - Стефан Стоянов, в интервю пред БГНЕС.

"Гърците работят не само на политическо, но и на техническо ниво в редица комисии и институции на ЕС и други международни организации", допълни той.

"Гърция, за разлика от някои други балкански държави, също така е значителна военна сила. Страната разполага с повече танкове, отколкото Великобритания, Франция и Италия взети заедно. Тя има и силни ВВС с над 620 бойни самолета".

"По времето, когато бях посланик в Атина, тогавашният премиер след визита във Вашингтон обяви, че ще бъдат закупени 40 изтребителя F-16. Това не беше никакъв въпрос, докато в България виждате какво става само за няколко самолета – въпрос, който се обсъжда на всички нива", сподели Стоянов, пише факти.бг.

"България няма ясна формулировка на интереса. В Гърция интересът е много по-ясно формулиран. Политическите партии са изключително обединени по отношение на националните интереси и цели, но се различават само по тактиката за тяхното постигане. В Гърция външнополитическите действия не се използват за вътрешнополитически тяснопартийни цели. Много ясно очертани приоритети, много ясно очертани външнополитически интереси и нито една политическа партия не си позволява да ги наруши. Изключително пагубно е за една държава, когато някой политик използва самоцелно външната политика за добиване на влияние вътре в страната. Ние в България, за съжаление, сме го наблюдавали в нашата съвременна история", заключи Стоянов.

Коментари