Гълъби и молитви летят пред Богородичния храм СНИМКИ

Стотици вярващи се събраха днес в катедралния храм „Успение Богородично“ в Стария град за честването храмовия празник. От ранна сутрин пред черквата се изви опашка. Свещениците ръсеха със светена вода и благославяха поклонниците, девет десети от които бяха жени. Мария е най-масовото женско име в Европейската столица на културата и затова празникът е на особена почит в Пловдив. 

Гълъбарите бяха окупирали стълбището и продаваха птиците по 4 лева. Вече са наложи традицията, освен на Свети Дух, и на Голяма Богородица да се пускат гълъбите като вид курбан за здраве. Преди птицата да отлети свещеникът й прочита молитва. Вярва, се че с крилатото създание молитвите ще се издигнат по-високо и ще стигнат до Бога.

8-годишният Георги учи и живее в Англия, но всяка година на празника идва с баба си Тони да пусне гълъб пред храма. „Много е интересно как птичката трепери в ръцете ми преди да излети“, казва момчето. На две опашки пред чърквата миряните си купуваха свещи и записваха имената на свои близки, които да бъдат прочетени по време на службата.

„Божията майка е винаги с нас, и ние чувстваме осезателно какво дава нейното присъствие в нашия живот. Света Богородица е майка на цялото човечество. Тя е всемогъща застъпница за всички ни. Нека се вгледаме в нейния живот, и да подражаваме на нейните добродетели, заради които роди нашия Спасител“, заяви в проповедта си пловдивският митрополит Николай. Владиката отслужи архиерейска литургия в съслужение със свещениците от града. 

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от 12-те най-големи християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й (заспиването й). 

Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. 

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове - домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата. Освен това пред храма се продаваха нови дрехи, престояли под иконата.

След тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

Днес имен ден празнуват: Mария, Mариaнa, Mариянa, Mариo и Деспинa.

Снимки: Наташа Манева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
въпрос към дядо Николай

въпрос към дядо Николай

15.08.2019 | 14:47

МАРИНИТЕ кога празнуват?

Отговори
1 0

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?