Следвайте ни

Здравословно и вкусно: Солен кекс с карфиол

viber icon

Всички обичаме домашни печива, но днес ще ви предложим да експериментирате с една версия на кекса, която е здравословна и солена и може да я приготвяте за закуска, обяд и вечеря.

Продукти:
1 малка глава карфиол
8 средно големи яйца
1 ч.ч. брашно
1 малка глава лук
1 1/2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. куркума
5 ч.л. зехтин
1 ч.л. сусам
1/2 ч.ч. босилек
50 гр. пармезан или кашкавал
 

Начин на приготвяне:
Накъсайте розичките карфиол и ги сварете за около 15 минути, до омекване, в подсолена вода.
Прецедете, намачкайте с вилица и оставете настрана.
Накълцайте лука на дребно и го запържете в зехтин до златисто.
Междувременно разбийте яйцата, заедно с брашното, бакпулвера, сусама, пармезана (кашкавала), босилека, черния пипер и куркумата.
Добавете карфиола и разбъркайте до хомогенност.
Сложете във форма, която предварително сте намазали с масло и печете до златисто за около 45 минути (или до суха клечка) на 180 градуса.
По желание, малко преди да го извадите от фурната, можете да поръсите с още кашкавал или пармезан.
След като извадите от фурната, оставете за 20 минути да се охлади и сервирайте.

Бележки:
1. Можете да експериментирате с подправките - да добавите или премахнете каквото пожелаете.
2. Кашкавалът/ пармезанът могат да се заменят с друг вид добре узряло сирене.
3. Към сместа можете да добавите варено или печено месо по избор, най-добре пилешко, ако безмесните рецепти не са по ваш вкус.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?