3906

Засилете имунитета за зимата с шепа сини сливи на ден

Есента е на прага, а сините сливи са сред най-полезните сезонни плодове. Те съдържат изключително малко захар и снабдяват организма с редица хранителни вещества, минерали, витамини и фибри. 

Хапването на сини сливи, без значение дали са изсушени или пресни, носи дълъг списък от ползи за здравето. Сливите се използват профилактично при анемия, физическа и умствена умора, депресия, нарушение на функцията на черния дроб, хроничен ревматизъм и атеросклероза. В състава на сините сливи влиза витамин С, който подсилва имунната система, отслабена поради стрес. Предвид факта, че в наши дни стресът е ежедневие, то не бива да пренебрегваме приема на витамина.

Пресните сини сливи са фантастични на вкус. Освен сурови, можем да ги консумираме варени или печени. С тях често се приготвят пайове, тартове, кексове и други сладкиши. Могат също да бъдат задушени или поширани за направата на компоти, конфитюри или сосове.

Изсушаването става по естествен начин с излагане на слънце или чрез методи на дехидратация, при които се премахва по-голямата част от водното съдържание. Този процес води до намаляване на размера, увеличаване на концентрацията на захар и придобиване на характерния набръчкан вид.

Пресен, плодът е страхотно допълнение към зелени, плодови или зърнени салати. Нарязани или пюрирани сини сливи могат да се използват за топинг за сладолед или кисело мляко.  Сините сливи са много благодатен плод и може смело да развихрите въображението си в посока на подправки и аромати, които да добавите при приготвянето им. Опитайте и варианти с канела, анасон и индрише.

А знаете ли какво е "габровски шоколад" или пестил?  

Пестилът е напълно чист природен продукт, който се забърква без захар. Тази вкуснотия става напълно готова около Нова година, когато се покрива с белезникав слой плодова захар. Ако е приготвен добре, може да трае повече от пет години, без да загуби вкусовите си качества.

Приготвянето започва с подбора на здрави сливи, които се слагат в бакърена тава. Налива се вода до нивото на сливите и се подклажда огън. Когато плодовете започнат да се пукат, се бъркат. 

След като омекнат добре и костилките се освободят, кашата се прецежда през бакърено сито, наречено дърмон. Готовата каша се разлива върху дъски от бук. Оставя се да престои около 2-3 дни, докато изсъхне и се втвърди. След като изсъхне добре, пестилът се отлепва от дъските и се навива на руло. Увива се в хартия и се държи на сухо и проветриво място. Похапването по парченце от него подсилва имунитета. 

Сладко от сини сливи и орехи на фурна 

Необходими продукти:

3 кг сини сливи

200 г орехи

1 кг захар

10 г лимонтузу

Начин на приготвяне:

Сините сливи се почистват и измиват. Слагат се в тава, поръсват се със захарта и се оставят да престоят така поне 3 часа.

След това се налива 1 чаша вода и се пекат в загрята на 200 градуса фурна. Прибавят се почистените и разполовени орехи и сладкото се пече около 45 минути.

Когато е готово, се прибавя лимонтузуто и се разбърква. Готовото сладко се прехвърля в буркани. Затварят се и се стерилизират за около 10 минути.

Кръмбъл със сини сливи

Необходими продукти:

1 кг сини сливи

250 г брашно

125 г краве масло

5 с. л. кафява захар

125 г натрошени орехи

кората на 1 лимон или портокал

Начин на приготвяне:

Сините сливи се почистват от костилките, разрязват се надве и се нареждат в тава с вътрешната част нагоре. След това се приготвя ронливо тесто от маслото, брашното, захарта, натрошените орехи и настърганата кора на лимон или портокал. Полученото ронливо тесто се разпределя върху сливите в тавата и се пече около 20 минути на 200 градуса. Може да приготвите сладкиша в малки купички и да сервирате с лъжица сладолед. 

Телешко със сушени сини сливи

Необходими продукти:

1 кг телешко месо

лук - 1 глава

сушени сини сливи - 750 г

дафинов лист - 2 бр.

бяло вино - 50 мл

канела - 1/2 ч. л.

захар - 1/2  ч.л

домати - 500 г.

зехтин - 180 г

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете месо на порции и го запържете в зехтина. Когато се запържи равномерно от всички страни, добавете нарязания на ситно лук. Полейте с виното и оставете да се готви. След това добавете доматите, дафиновия лист, захарта и канелата. Добавете вода, така че да покрие месото, и гответе на умерен огън до готовност на месото. 

Наредете сливите на дъното на тенджера, поставете отгоре овкусеното телешко месо, залейте с гореща вода и оставете да се задуши още 20 минути.

Може да поднесете сготвеното с гарнитура от варен ориз. 

Салата от цвекло със сини сливи

Необходими продукти:

цвекло - 2 глави

сини сливи - 10 бр. сушени

орехи - 1/2 ч. ч.

чесън - 2 скилидки

майонеза - 6 с. л.

соч, черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне:

Цвеклото се измива добре и се вари, без да се бели. След като омекне, се настъргва на едро, сливите - на ленти, а орехите - на едро.  След това се смесват в купа, като се добавят майонезата, чесъна и подправките и се разбъркат добре.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на българското училище?