Следвайте ни

Започват Великденските пости, какво е разрешено да ядем

viber icon

Великденските пости са известни като най-строгите за православните християни и не всеки успява да си наложи волята да ги изкара докрай. Но ползата от тях е огромна, тъй като пречистват не само тялото, но и душата за срещата със Светлото Христово Възкресение.

Великденските пости  тази година започват на 15 март и приключват на 2 май когато е Великден, продължителността им е 7 седмици и са разделени на два етапа. Първият е Светата Четиридесетница и продължава 40 дни. Той е символ на поста на Спасителя в пустинята, пише flagman.bg.

Вторият етап на Великденския пост е известен като Страстната седмица и е с продължителност 7 дни и символизира последните дни от земния живот на Спасителя. Празникът Месни Заговезни поставя частично началото на строгия пост. Той винаги се пада в неделя. Тази година беше на 7 март. От следващия ден, 8 март, трябваше да се изключи месото от менюто. И днес, една седмица по-късно, на 14 март, е Сирни заговезни. Това е последният ден, в който се консумират яйца и млечни продукти.

От утре (понеделник 15 март) започва същинският пост. Той предполага изключване от менюто на всички продукти с животински произход. Консумира се само растителна храна. Разрешена е и растителната мазнина. Мидите, охлювите, октоподите и други безгръбначни се считат за постна храна и са разрешени за консумация по време на Великденския пост. Дните, в които се пази строг пост, са понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица, както и първите пет дни от седмицата, в която започва Великденският пост. Консумацията на вино е разрешена в умерени количества само в събота и неделя. Тя е забранена през първата седмица от поста и през Страстната седмица. Най-строг е постът на Разпети петък, когато не се яде и не се консумира абсолютно нищо.

Това са храните, разрешени по време на пост:

- абсолютно всички плодове и зеленчуци - включете ги в менюто си според вашите вкусови предпочитания

- вегански млечни продукти - в магазините за био и специализирани храни може да откриете разнообразие от сирене от соя, различни растителни млека и др.

- продукти от соя - може да включите дори соеви колбаси

- хляб - всякакви видове без тези, които са със съдържание на яйца и мляко (следете внимателно съставките, описани на етикета)

- макаронени изделия - без съдържание на животински продукти

- сладки тестени изделия, които не съдържат мляко и яйца

- боб, ориз, грах, леща, жито, нахут

- всякакви ядки

- риба - единствено в разрешените дни

Не забравяйте, че по време на поста се извършва пречистване на тялото и започва изхвърляне на токсините. За да се улеснят тези процеси е необходимо да приемате много вода. Увеличете нейната консумация до 2-3 литра дневно. Важно е след приключване на поста постепенно да се захраните и да не бързате с въвеждането на животински продукти.

Великденският пост съвпада с период, в който тялото изпитва остър недостиг на важни витамини и минерали. Затова е необходимо да си ги набавяте в оптимални количества чрез храната. Заложете на бобови и житни храни, които са източник на витамин В1. Неговият дефицит води до отслабване на нервната система.

Набавяйте си редовно желязо чрез консумацията на спанак, гъби, сушени плодове. Заложете на прясно изцедени сокове, които подобряват перисталтиката и доставят на тялото ни необходимите витамини.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?