Следвайте ни

Закуска от миналото: Най-вкусните селски катми РЕЦЕПТА

viber icon

Искате ли да се върнете мислено назад във времето и отново да вкусите от онези божествени катми, които всяка събота баба ни приготвяше на село? Прегърбената от старост женица прекарваше по няколко часа права пред печката, за да може да зарадва не кой да е, а своите внуци.

Няма нищо по-мило от това да наблюдаваш как сръчните ръце на една мила жена бъркат и правят всичко като по учебник. Не знаем как са смогвали да нахранят толкова много гърла, но сме сигурни, че нито веднъж не сме чули да се оплачат и да захвърлят черпака и сача.

Катмите не са най-модерната закуска на света. Те нямат място в скъпите ресторанти, но пък за сметка на това са толкова вкусни и апетитни, че грешно би било, ако не се възнаградим с тях поне веднъж в месеца.

 

Най-вкусните катми от тефтера на баба

Бабите, освен че се грижат за внуците си като майки, много държат на това рецептите им да не бъдат затривани, а да се пазят вечно онези пожълтели тефтери, които грижовно са скатавали в някой шкаф.

Днес ще споделим с вас една от онези рецепти, за които сме сигурни, че ще ви накарат да се просълзите. Катмите са толкова вкусни, че няма защо да губим повече време,  пише actualno.com.

 

Ето ги и продуктите, които е нужно да си набавите:

• 1 литър прясно мляко

• 2 яйца

• 20 грама прясна мая

• Щипка сол

• 400 – 450 грама брашно

 

 

Начин на приготвяне:

Най-напред разтворете маята в прясното мляко. То не трябва да е студено. Затоплете го на котлона, ако прецените, така че да е приятно топло. Бъркайте маята, докато не се разтвори напълно.

След това чукнете яйцата и отново започнете да бъркате. Добавяйте постепенно брашното и накрая поръсете с щипката сол.

Тази смес трябва да удвои обема си. За предпочитане е да я оставите на топло място. Нашите баби редовно я покриваха с кърпа и държаха в близост до горящата печка. Около час приблизително отнема, докато сместа не удвои обема си.

Много е важно катмите да бъдат изпечени на сач, ако целта ви е да съхраните вкуса, който помните.

Повърхността на сача се намазва с малко масълце, така че катмите да не залепват по него. Приготвят се много бързо, затова ви съветваме да се заредите с търпение и да не мърдате от котлоните.

Може да гарнирате божествено вкусната закуска с масло, течен шоколад, сирене, кашкавал или каквото друго предпочитате.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?