2374
Следвайте ни

Задушено пилешко в гювеч с кашкавал и пушено топено сирене

viber icon

Задушено пилешко с кашкавал и пушено топено сирене, сготвено в гювеч звучи примамливо апетитно дори и да не харесвате пилешко месо.

Факт е, че то може да бъде крайно скучно и безлично в чинията. Ако обаче се приготви по правилния начин и в добро съчетание с подправки и продукти, от него може да стане наистина великолепно ястие, от което човек да си оближе пръстите. Точно такава рецепта на matekitchen.com са приготвили.

Защо пилешко с кашкавал и топено сирене? Това месо всъщност е доста капризно. Можете да се подведете, че заради лекия си, почти неутрален вкус то носи на подправки. Истината обаче е, че много лесно може да се изгуби сред тях. Затова по-добрият вариант за неговото подправяне е някакъв ароматен продукт, с който да се готви, като пушеното сирене, бирата, доматите и т.н.

В пилешкото с кашкавал могат да се добавят и гъби, и сметана за още по-наситен млечен вкус, плътност и аромат. Получава се деликатно ястие с мек вкус, а сосът има приятен опушен аромат от сиренето.

По същия начин, освен задушено пилешко можете да си приготвите свински пържоли, но тях ще трябва да ги запечатате предварително. Не е нужно да готвите точно количество. И малко повече да направите, пак ще се изядат, защото са хубави и когато престоят.

Каква да бъде гарнитурата, ще оставим на вашата преценка и лични предпочитания. Задължително поднесете задушеното пилешко с кашкавал и сирене с мек хляб, защото има много разкошен сос за топене.
Продукти:
пилешки пържоли от бут - 4 броя 
гъби - 1/2 кг 
кашкавал - 150 гр 
пушено сирене - 150 гр 
заквасена сметана - 250 мл 
соев сос - 1 с.л. 
пилешки бульон - 1 бр 
индийско орехче
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:

 Натрийте пилешките пържолите с подправките. Наредете ги в намаслен глинен гювеч и ги поръсете със соевия сос.

Отгоре настържете кашкавал, налейте чаша бульон и ги сложете да се задушават под капак на умерена фурна за около 9-10 минути.
Извадете гювеча от фурната и добавете пушеното сирене, нарязано на кубчета. Върнете във фурната, но без капак, за да се разтопи сиренето.
През това време запържете нарязаните гъби. Залейте ги с малко бульон и сметаната и бъркайте непрекъснато. Подправете със сол и черен пипер и с така приготвения сос залейте пилешките пържоли.
Захлупете гювеча и допечете ястието за още 20 минути.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?