4232

За закуска: Традиционни мекици РЕЦЕПТА

Mекиците са сред най-предпочитаните закуски. Факт е, че редовното им похапване няма да доведе до нищо положително, но не виждаме лошо в това от време на време да се поглезите със закуска от детството.

Необходими продукти:

  • кисело мляко - 1 кофичка от 400 г на стайна температура
  • яйца - 2 бр.
  • хлебна сода - 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 4 с.л. или олио
  • около - 700 г брашно
  • олио - 500 мл за пържене

Начин на приготвяне:

Тайната съставка е бакпулверът. Без нея мекиците няма да са толкова пухкави и въздушни. Ако искате перфектен резултат в чинията, съветваме ви да я включите в рецептата. Разбира се, содата за хляб също е незаменима съставка, когато става въпрос за приготвяне на мекички.

Започнете с направата на тестото. Най-напред разтворете содата в киселото мляко и започнете да бъркате енергично, докато сместа не шупне.

След това добавете солта, яйцата, мазнината и последната стъпка е добавянето на брашното и бакпулвера, които предварително сте пресели.

От всички съставки се меси меко тесто, пише actualno.com. При необходимост се добавя още малко брашно. Тестото се маже с мазнина и се оставя настрана да втаса за половин час.

От тестото се оформят мекички и се пържат в предварително нагрята мазнина.

Изваждат се върху кухненска хартия, която да попие излишната мазнина. Могат да се сервират с различни добавки.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?