За студените зимни вечери: Ароматната и лесна супа РЕЦЕПТА
- 20:00, 02.01.2025
- 11:04, 04.01.2025
- 18 709
- 0
Гозбите на баба винаги са повече от храна – те носят аромат на уют, любов и спомени, които остават в сърцето ни за цял живот
Една от тези незабравими рецепти е бабината пилешка супа – простичка, но изключително вкусна, приготвена с внимание към детайла и щипка традиция.
Необходими съставки:
Пилешко месо (гърди или друга част)
2 картофа
1 глава лук
2-3 моркова
1 настърган домат
Зехтин
Масло
Черeн пипер и сол
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на пилето
В малка тенджера поставете пилешкото месо, добавете щипка сол и малко масло, и оставете да къкри на слаб огън за около 20-25 минути. Бульонът, който се получава, ще бъде основа за супата.
2. Подготовка на зеленчуците
Докато пилето се готви, обелете картофите и морковите и ги нарежете на малки кубчета. Нарежете лука на ситно и настържете домата.
3. Задушаване на зеленчуците
В отделна тенджера загрейте зехтин и задушете лука, докато омекне. Добавете картофите и морковите, а след това и настъргания домат. Разбъркайте добре и оставете зеленчуците да се задушат леко.
4. Обединяване на съставките
Добавете бульона от свареното пиле към зеленчуците. Нарежете пилешкото месо на ивици и го оставете за по-късно. Оставете супата да ври, докато картофите и морковите омекнат напълно.
5. Финални щрихи
За да придадете кремообразна текстура, намачкайте леко съставките в супата с дървена лъжица. В малък тиган разтопете лъжица масло и запържете пилешкото месо до златисто.
Сервиране
Разлейте горещата супа в купички и добавете по малко от запърженото пилешко месо. За финален щрих поръсете с щипка черен пипер или прясна зеленина по ваш вкус, пише Actualno.com.