Следвайте ни

За студените зимни дни: Мезето - да не е брано, а драно

Мезето е важна част от зимната трапеза, когато сядаме около нея с питие на сладки приказки.

Според стара българска поговорка „Важно е мезето да е блажно, да не е расло, а да е пасло, да не е брано, ами да е драно“. Което значи, че за мезе се сервира предимно месо във всякакви варианти, задължително нарязано на тънко.

Според нашата кулинарна традиция мезетата се поднасят или като предястия, или като микс от гарнитури, в отделно блюдо или в общо с месен аламинут - кюфте, кебапче или пържола. Разбира се, мезето може да е и вегетарианско, при това доста вкусно.

Вкусна и изпитана е рецептата за дроб по албански, която ви предлагаме.

Изчистваме и нарязваме телешки дроб на кубчета и го оставяме 15-20 мин. да се изцеди от излишната кръв, като в никакъв случай не се мие. Приготвяме смес от 1 чаша брашно, сол и половин чаена лъжичка сода бикарбонат, в която овалваме изцедените дробчета. Изтърсваме излишното брашно и пържим около 5 минути в предварително затоплено олио на средна температура със затворен капак, като 1-2 пъти ги обръщаме. Преди да ги свалим от котлона, прибавяме червен пипер. Поставяме ги върху салфетка да изтече излишното олио.

Сервираме студени с пържени картофки и салата от лук. За нея е нужна глава червен лук, нарязана на кръгчета, която леко мачкаме със сол. Прибавяме ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок и разбъркваме.

Бързо и лесно се приготвят пилешки сусамови пръчици. За тях са ви нужни 800 грама пилешко филе, галета - 100 грама, яйца - 2 броя, сол, черен пипер и сусам. За чесновия сос е нужна 1/4 от салата Айсберг, 2 скилидки чесън, 3 с.л. заквасена сметана, 3 с.л. кисело мляко, малко магданоз, сол и зехтин.

Нарязваме пилешкото филе на жулиени, овкусяваме със сол и черен пипер. В сгорещено олио ги слагаме, като сме ги потопили преди това в яйце, после в галета и последно в сусам. Пържим до златисто.

Чесновия сос го правим в блендер, където слагаме всички съставки и овкусяваме със сол и зехтин.

Много ефектен е ордьовърът от скрити смокини и чери домати. За него са необходими 150 г сирене, 200 г крема сирене, смокини, чери домати, смлени орехи и тиквени семки, мед. Смесваме сиренето и крема сиренето и "обличаме" смокините и чери доматите. После ги овалваме в смлените орехи и тиквени семки. Смокиновите топчета се сервират полети с мед.

Ангелина Димитрова

Редактор

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?