2374
Следвайте ни

За коледната трапеза: Богата и вкусна КАПАМА

viber icon

Няма  по-богато ястие от капама! Капама е пищно зимно ястие, приготвено с много и различни видове месо, богато на вкус и аромати. Основна съставна част от рецептата за капама е киселото зеле. Капама е ястие, което често се появява на Коледната празнична трапеза, заради богатия си вкус.

Типична е за македонския край, като най-популярният вариант е Банската капама, която се приготвя в Банско. Разбира се, като традиционен представител на българската национална кухня и рецептата за капама има вариации, но всички рецепти за капама, независимо дали се нарича Банска капама, или просто капама, следват няколко правила.

Задължителните съставки са кисело зеле, ориз и няколко вида месо. Освен, че капама е толкова вкусно ястие, тя има и друг безспорен плюс. Подобно на всички рецепти за ястия, приготвени в гювеч, и капама се приготвя много лесно и е подходяща и за най-начинаещите готвачи.

Необходими продукти:

свинско месо - 3 бр. вратни пържоли
телешко месо - 300 г
пилешко месо - 3 бр. бутчета
кисело зеле - 1 зелка
сланина - 150 г
наденица - 2 бр. прясна луканкова
черен пипер
сол
червен пипер - 1 с.л.
кимион
дафинов лист - 3 бр.
вино - 1 ч.ч. червено
ориз - 1 ч.ч.
олио - 30 мл
черен пипер - 3 - 4 бр. зърна
бахар - 3 бр. зърна
зелева чорба - 1 ч.ч.
чесън - 3 скилидки

 

Ето как от gotvach.bg ни съветват да  приготвим капамата за Коледа:

Измийте ориза под течаща студена вода.

Намажете голям глинен съд или гювеч с олиото, нарежете сланината на тъни парчета и покрийте с тях дъното на съда.

Отделете 4 бр. листа от зелето, останалото нарежете на дребно.

Върху сланината сложете два листа, а върху тях разстелете малка част от зелето, половината от ориза, поръсете с подправите, сложете бахар зрънца и черен пипер и покрийте със свинските пържоли. Между тях сложете скилидките чесън, поръсете пак с подправите, останалия ориз и сложете нов пласт от зелето, наредете телешкото месо на парчета, подправете и покрийте отново със зеле.

Следват пилешките бутчета, върху и около тях сложете наденицата и завършете с останалото от нарязаното зеле.

Най-отгоре сложете останалите два листа зеле, сипете виното и зелевата чорба.

Покрийте с капака, сложете съда в студена фурна, пуснете на 200 градуса и запечете, докато заври за около 30 мин, след което намалете температурата на 100 градуса и печете 5-6 часа.

Преди сервиране капамата изсипете в голяма тава и разпределете съдържанието ѝ, като във всяка порция сложите от всички меса, зеле и ориз.

Бележки: Ако обичате кървавица, сложете вместо прясната луканкова наденица, а може да добавите пръжки и подправки по ваш избор.

Съдът обикновено се запечатва с тесто или се покрива с алуминиево фолио и тогава се слага капакът, аз не го направих и така си стана чудесна.

За автентична и традиционна рецепта на капама препоръчвам да посетите региона на Банско, където да се насладите на различните и начини на приготвяне.

Коментари (3)

Алоуууу

Алоуууу

24.12.2021 | 17:53

Па нали посно се яде по Коледа беееееее?????????

Отговори
0 0
Бачо Кольо до  Бай Семо

Бачо Кольо до Бай Семо

22.12.2021 | 02:27

Наборе,ти дай капамата на нас,а пък ти си яж спанака.Да ти е сладко

Отговори
6 0
Бай Семо

Бай Семо

21.12.2021 | 14:06

Абе как ги ядете тези мазни боклуци?

Отговори
4 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?