Следвайте ни

Време за барбекю - малко месо и повече зеленчуци

viber icon

Време е да извадим месото от хладилника и барбекюто от гаража и да се отправим към задния двор на къщата, към някоя китна поляна или просто да излезем на терасата. Пролетта е идеална за барбекю - нито прекалено топло, нито неприятно студено. За повечето хора барбекюто означава големи тлъсти пържоли, цвърчащи в мазнина. Но не е задължително скарата да е синоним на висок холестерол. Диетолози напомнят, че количеството на месото не бива да надхвърля ¼ от цялата порция. Затова не забравяйте свежите салати и зеленчуците. Преди да хвърлите мръвките върху скарата, прегледайте рецептите, които сме ви подготвили, за да издигнете барбекю менюто си на по-високо ниво.

Традиционен тексаски бургер

Необходими продукти:

800 г говежда кайма

2 с.л. сос Уорчестър

1 с.л. червен пипер

1 ч.л. черен пипер

сол

4 питки за бургери

20 г масло

4 парчета чедър

1 чушка халпеньо

едрозърнеста горчица

листа от маруля

резенчета червен лук и домати

кетчуп

Начин на приготвяне:

Каймата се смесва със соса, солта, черния и червения пипер. Оформете 4 кюфтета, намажете ги с горчица и ги оставете така за 15 минути. През това време подгответе барбекюто - загрейте до 250 градуса и печете върху намазнена скара. След като ги обърнете, сложете по парче чедър. След като се разтопи, добавете по няколко кръгчетата халпеньо. Малко преди да са готови, подгответе хлебчетата, като леко ги нагреете, след което сложете кетчуп, листо салата, добавете месото, след това по кръгче домат и резенчета червен лук. Фиксирайте и сервирайте.

Пилешки крилца на барбекю

Нужни продукти:

1 кг пилешки крилца,  200 мл зехтин,  100 мл светъл соев сос,  50 мл сос Уорчестър,  сокът от 1 лайм,  30 г пресен джинджифил,  1/2 връзка пресен кориандър,  2 с.л. сладко чили,  1 ч.л. синап,  1 скилидка чесън,  7 г сол,  300 мл вода,  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Джинджифилът се обелва, синапът се стрива, чесънът се намачква. Всички продукти (без пилешкото) се слагат в купа и се пасират. След това се прецежда. Пилето се маринова в получената смес за 2-3 часа. Пече се на скара за 20-30 минути на по-слабата част на огъня.

Как да приготвим марината

За месо на скара  

Розмарин, 1 люта чушка, 1 ч.л. чили, 6 свежи листа от кориандър, 300 мл зехтин.

Смесете в купа всички съставки и пасирайте. Овкусете месото с маринатата и го оставете да престои в хладилника за около 5 часа, 

За свинско месо 


200 мл. бира, по възможност тъмна,  2 с.л. соев сос, 2 с.л. горчица, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, черен пипер, сол

Смесвате всички съставки с изключение на бирата. Пасирате ги, като добавяте по малко от бирата. Намажете пържолите и ги оставете да престоят в хладилника около 3-4 часа.

За риба 

1 ч. зехтин, 1/2 ч. бяло вино, 3 скилидки чесън, сок от половин лимон, дафинов лист, розмарин, черен пипер, сол

Всички съставки се смесват, като чесънът се пасира. Рибата се полива и се оставя да престои в хладилника около час.

За зеленчуци  

1 лъжица горчица, 4 лъжици соев сос, черен пипер, 2 с.л. зехтин, ½ с.л. мед, чесън и билки на вкус.

Смесете всички съставки и залейте зеленчуците със сместа. Оставете да престои в хладилника около 2 часа.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?