Следвайте ни

Врачанските кемерки са закуската мечта

viber icon

Добро утро, приготвихте ли закуската? Ако не сте, опитайте да направите едно от най-вкусните неща, измисляни някога. Става въпрос за кемерки - типично врачанско ястие. Става за закуска, но и за всяка друга част на деня. Рецептата ни е за 8 бройки.

 

Необходими продукти

 

брашно - 800 г
кисело мляко - 1/2 кофичка
мая - 1 пак. суха
захар - 1 щипка
сол - 1 щипка
вода - 1/2 в.ч. хладка
яйца - 1 бр.
олио - 2 с.л.

ЗА ПЛЪНКАТА
лук - 2 средно големи глави
кайма - 300 г
чубрица
сол

Начин на приготвяне

 

Смесват се всички продукти за тестото, като от яйцето се ползва само белтъкът, жълтъкът ще се ползва накрая за намазване на питките.

Омесва се меко тесто и се оставя да втаса на топло. През това време се приготвя плънката.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва, докато стане стъклен. Добавя се каймата и се бърка, докато и тя се запържи и раздроби.

Добавят се чубрицата, солта и доматено пюре /може и лютеница/. Всичко хубаво се разбърква и се оставя да се охлади.

От тестото се късат топки, колкото юмрук. Разточват се и в средата се сипва от плънката. Оформят се топки и се нареждат в тава. Може и хартия за печене вместо олио в тавата.

Питките се намазват с останалия жълтък и съвсем малко олио.

Пече се на 200 градуса около 20 мин.

 


доматено пюре - 2 с.л.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай