Вкусно и лесно: Меки и пухкави домашни питки РЕЦЕПТА
- 05:00, 06.11.2024
- 18:56, 08.11.2024
- 29 820
- 0
Днес ви споделяме една рецепта за пухкави и златисти питки, които ухаят на топло мляко и масло.
Необходими продукти:
Брашно – 750 г
Суха мая – 8 г
Топло прясно мляко – 300 мл
Захар – 1 супена лъжица
Яйце – 1 бр
Белтък – 1 бр
Масло – 50 г
Сол – 1 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Наливаме топлото прясно мляко в купа, добавяме захарта, маята и разбъркваме добре. Покриваме купата и оставяме за 5 минути.
Добавяме едно яйце, един белтък и 50 мл олио. Разбъркваме добре. Пресяваме 750 г брашно и добавяме 1 чаена лъжица сол. Разбъркваме добре с шпатула, след което замесваме меко тесто. Поставяме го в купа намазана с олио. Покриваме купата и оставяме да престои на топло място за 1 час.
Изсипваме тестото на плот и го замесваме, оформяме го на топка и го разделяме на 8 равни части. Оформяме топка от всяка част тесто. Покриваме топките тесто за 20 минути.
Всяка топка разточваме на фин кръг. Разрязваме всеки кръг на 8 триъгълника. Поставяме ги един върху друг. С помощта на дървена пръчка или шиш ги притискаме силно в центъра.
След това ги вземаме в ръце и с едната ръка усукваме върховете на триъгълниците и накрая ги натискаме в центъра.
Нареждаме ги в тава, покрита с хартия за печене. Намазваме ги с разбит жълтък с малко прясно мляко. Печем в предварително загрята фурна на 180°C за 30 минути, пише aktualnozajenata.com.