4232

Вкусно и бързо: Чудна баница с праз РЕЦЕПТА

Баница с праз е типична българска зимна баница

Основният елемент в плънката й, както си личи по самото название на баницата, празът, се появява на нашата трапеза през късната есен, дори чак в началото на зимата

 

Необходими продукти:

точени кори - 400 гр.

чубрица - 1/2 ч. л.

праз-лук - 8 стръка

олио – 80 мл.

червен пипер - 1 ч. л.

 

Начин на приготвяне:

За плънката се използват и бялата, и зелената част от праз лука. Най-напред чистите праза, измивате го и го нарязвате на кръгчета. Изсипвате нарязания праз-лук в тенджера, добавяте олиото, 50 мл вода и 1 равна ч. л. сол. Похлупвате тенджерата и задушавате праза, докато омекне; разбърквате го от време на време, за да не допуснете да загори. Поръсвате го с чубрица и червен пипер, старателно го разбърквате още веднъж, за да попие добре подправките, и го оставяте да се охлади.

Докато праз лукът изстива, намазвате една тепсия с олио. Също намазвате и една кора. С лъжица гребвате от плънката и слагате върху намазаната кора, навивате я на руло, което слагате в тепсията. С всички останали кори и плънката от омекнал праз лук процедирате по същия начин. Слагате тепсията в загрята предварително до 180 градуса фурна и печете баницата с праз, докато получи приятен и вкусен червеникаво-златист цвят.

Забележка: дотук това е класическата баница с праз. Ако желаете, може да й придадете допълнителни вкусове, като разбиете няколко яйца и кисело мляко, да направите заливка и да залеете баницата 15-20 минути преди да я извадите от фурната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?